Ακρίβεια: Τα τέσσερα αναχώματα, τα κενά στις “άμυνες” και η επενδυτική βαθμίδα

Ακρίβεια: Τα τέσσερα αναχώματα, τα κενά στις “άμυνες” και η επενδυτική βαθμίδα
Σούπερ μάρκετ Menelaos Myrillas / SOOC

Στην επενδυτική βαθμίδα ποντάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις "άμυνες" για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στις αυξήσεις των συντάξεων, στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, στο market pass αλλά και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ποντάρει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί το συνεχές κύμα ακρίβειας αλλά και τη δυσφορία των πολιτών που βλέπουν τα οικονομικά τους δεδομένα λόγω πληθωρισμού να συρρικνώνονται.

Και τα τέσσερα αυτά αναχώματα, ωστόσο, έχουν κενά, καθώς το μεν πρώτο (αυξήσεις στις συντάξεις) έχουν μειωμένο αποτύπωμα ή και καθόλου σε μια μεγάλη μάζα συνταξιουχων, το market pass καλύπτει ένα 10% της ακρίβειας, όταν το ράλι στα τρόφιμα είναι πολλαπλάσιο, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επίσης δεν επαρκούν για να καλύψουν τους δυο χαμένους λόγω ενέργειας και κόστους ζωής, μισθούς, ενώ και η εισφορά αλληλεγγύης έχει σημαντικό αποτέλεσμα κυρίως στα υψηλότερα εισοδήματα, άνω των 1500 ευρώ μηνιαίως.

Πάντως στο μήνυμά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το νέο έτος σημειώνει ότι η χώρα έχει υψηλό δείκτη αντοχής. “Ο πλανήτης, και ιδιαιτέρως η Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλές, μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες κληροδοτεί το 2022.

Προκλήσεις που απορρέουν, κυρίως, από τις πολυ-επίπεδες, εξωγενείς κρίσεις και τη συνακόλουθη έντονη ρευστότητα.

Μέσα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα, θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Η πατρίδα μας, έχοντας αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις κρίσεις που κλυδώνισαν και αποσταθεροποίησαν παραδοσιακά ισχυρές χώρες και οικονομίες, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά αποτέλεσε επανειλημμένα σημείο θετικών αναφορών και έθεσε γερά θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με συνέπεια και σοβαρότητα, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και το 2023.

Και με την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για όλους τους πολίτες” ανέφερε.

Μάλιστα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ περιέγραψε δέκα “στοιχήματα” για την ελληνική οικονομία, η οποία καλείται να κινηθεί σε ένα περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Χρήστος Σταϊκούρας στέκεται στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας ως βασικού όπλου για την οικονομία.

“Έχοντας, μάλιστα, ως πρόσταγμα τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αβεβαιότητα της περιόδου και θα κατακτήσουμε τον κεντρικό εθνικό στόχο για το 2023 στο πεδίο της οικονομίας, ο οποίος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας” αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι, “τα στοιχήματα αφορούν:

  • στη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
  • στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων,
  • στη συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- κυρίως για τη μεσαία τάξη,
  • στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών,
  • στην ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας,
  • στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών,
  • στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
  • στην αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους και τον περιορισμό του κινδύνου, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων, δημιουργίας νέου χρέους,
  • στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας,
  • στην ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «η ανατολή του νέου έτους βρίσκει την παγκόσμια οικονομία- και ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή- αντιμέτωπη με πολλαπλές, σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που απορρέουν, κυρίως, από τις πολυεπίπεδες εξωγενείς κρίσεις τις οποίες κληροδότησε η περασμένη χρονιά, καθώς και από τη συντελούμενη, διεθνώς, στροφή σε πιο συσταλτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Σε αυτό το περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα ξεκινά τη διαδρομή της στο 2023 υπό ευνοϊκότερους όρους, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, την τελευταία τριετία, έχει κατορθώσει να επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα, θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά και η δυναμική της αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες: στην ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές που ενισχύονται σημαντικά, στην ανεργία που συρρικνώνεται, στις οικονομικές ανισότητες που μειώνονται, στα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαμορφώνονται, πλέον, σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, στα δημόσια οικονομικά που σταθεροποιήθηκαν και βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω βελτίωσης, και, τέλος, στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας».

Προσθέτει δε, ότι: «παράλληλα, το 2022, με την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την έγκριση των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα. Είναι επιτεύγματα συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεκτικά και υπεύθυνα, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

Πλέον, το 2023, καλούμαστε να κεφαλαιοποιήσουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα αυτά και να ξεπεράσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική με τις δέκα προτεραιότητες, «θα διαφυλάξουμε τους καρπούς των θυσιών των προηγουμένων ετών και θα ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και συνολικά τη χώρα μας», λέει ο υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι «έτσι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την καθημερινότητα και τις προοπτικές κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Ως κυβέρνηση, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, με σχέδιο, γνώση, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα το αποτιμήσουν θετικά με την ψήφο τους στις φετινές κάλπες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα