Αλλαγή φρουράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διαβάζεται σε 2'
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Επιτροπή Ανταγωνισμού INTIME

Μετά από κόντρα διαρκείας η νέα πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση προέδρου στην Ανεξάρτητη Αρχή είναι η κ. Σάρπ. Ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη.

Την πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κ. Σάρπ θα αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο Ηλία Λιανό, η θητεία του οποίου λήγει αρχές του έτους. Η προτεινόμενη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα προσέλθει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στη Βουλή για ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα.

Ήταν προφανής η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και του προέδρου της ΕΠΑΝ εδώ και χρόνια, η οποία εντάθηκε τους τελευταίους μήνες ακόμη και με προσωπικές αναφορές του υπουργού για το έργο της ΕΠΑΝ και ειδικότερα του κ. Η. Λιανού, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής και ειδικότερα στον τομέα ελέγχου των τιμών. Οπότε αποτελούσε κοινή παραδοχή πως η θητεία του δεν θα ανανεωθεί.

Η κ. Σάρπ στη μακρά θητεία της έχει συνδεθεί με μεγάλο αριθμό αποφάσεων, με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών (και δικαστών). Επίσης ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και στην υπόθεση του «μνημονίου», κρίνοντας το αφενός απαραίτητο το 2010, αλλά εξέφρασε πολλές φορές με την ψήφο της -είτε ως εισηγήτρια επί κρισίμων υποθέσεων είτε ως Πρόεδρος Τμήματος- την άποψη ότι κύριες διατάξεις και θεσμοί των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα κι επομένως δεν έπρεπε να εφαρμοστούν.

Μετείχε επίσης στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών.

Η κ. Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητήτρια, το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα