Ο πόλεμος των Μέσων για την Ελλάδα

Μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν επιδοθεί σε κύμα κατηγοριών κυρίως εις βάρος της γερμανικής Bild. Στην κριτική που ασκείται αναφέρεται πως η Bild διαδραματίζει διαβρωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των Γερμανών, όσον αφορά στην Ελλάδα.

Αναφέροντας ως παράδειγμα την ανθελληνική εκστρατεία της "Bild",  η βελγική εφημερίδα "De Standaard" παίρνει σειρά μετά το "Der Spiegel" και εξαπολύει επίθεση κατά της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι διαδραματίζει "διαβρωτικό ρόλο" στη διαμόρφωση της γερμανικής κοινής γνώμης.

Ο συντάκτης του άρθρου διερευνά κατά πόσο η συγκεκριμένη εφημερίδα συνιστά κίνδυνο για τη γερμανική δημοκρατία, συμπεραίνοντας ότι οι κατηγορίες του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" - πως η "Bild" φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία ενός ακροδεξιού λαϊκιστικού πολιτικού κόμματος από τη γερμανική πολιτική σκηνή -, είναι εν πολλοίς "υπερβολικές".

Αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, δεν διαθέτει την ίδια πολιτική ισχύ που έχει π.χ. στη Βρετανία ο R. Murdoch και η αυτοκρατορία του, η οποία είναι σε θέση να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις.

Ωστόσο, στο άρθρο που φέρει τίτλο "Σκανδαλοθηρική εφημερίδα με φιλοδοξίες" επισημαίνει πως η ανθελληνική εκστρατεία υπήρξε ενδεικτική ενός απροκάλυπτου λαϊκισμού. Υπενθυμίζει ότι η "Bild" δεν δίστασε να δημοσιεύσει φωτογραφικό ρεπορτάζ από το κέντρο της Αθήνας στο οποίο παρουσίαζε συντάκτη της να μοιράζει δραχμές σε περαστικούς, με αντικειμενικό στόχο να παρουσιαστούν οι Έλληνες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως επαίτες.

Δεν παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, «έστω με καθυστέρηση, φρόντισε να προσφέρει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να καταφέρει, με την ευρωπαϊκή στήριξη, εν τέλει να ορθοποδήσει».

Εκτιμά, τέλος, ότι η γερμανική εφημερίδα, με την ακραία της ανθελληνική ρητορική, συνέβαλε στη διαμόρφωση της σκληρής στάσης που τήρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της κρίσης.

SHARE:

24Media Network