Alpha Bank: 2,2 δις νέα δάνεια και μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

Alpha Bank: 2,2 δις νέα δάνεια και μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022
Alpha Bank EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η διοίκηση της Alpha Bank παρουσίασε χθες στους διεθνείς επενδυτές τους 5 στόχους για την τριετία 2022 - 2024. Οι νέες χορηγήσεις, τα νέα κόκκινα δάνεια και ο επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διπλασιασμός της καθαρής πιστωτικής επέκτασης και η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, αποτελούν δύο από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει για την φετινή χρονιά η διοίκηση της Alpha Bank.

Ενημερώνοντας τους διεθνείς επενδυτές για το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου για το διάστημα 2022 – 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση για φέτος προβλέπεται στα 2,2 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι το 1 δισ. ευρώ έχει ήδη “κλείσει” μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκονται κοντά σε συμβασιοποιήσεις. Μάλιστα διευκρίνισε ότι το πρώτο τρίμηνο δείχνει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική. Σημειώνεται ότι τα νέα δάνεια το 2021 ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

800 εκατ. τα νέα κόκκινα δάνεια του 2022

O περιορισμός των κόκκινων δανείων στο 5% αποτελεί έναν ακόμη από τους στρατηγικούς στόχους της Alpha Bank για το 2022. Μιλώντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης αναφέρθηκε στη θετική έκβαση όσον αφορά τις προβλέψεις για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία και τα μορατόρια. Όπως είπε, έναντι προβλέψεων για νέες επισφάλειες 600 εκατ. ευρώ το 2021, τα νέα κόκκινα δάνεια ήταν μηδαμινά.

Για το 2022, η πρόβλεψη είναι για νέα κόκκινα δάνεια 800 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν και τα επιδοτούμενα δάνεια των προγραμμάτων «Γέφυρα 1 και 2», όπως επίσης και δάνεια που έχουν μπει σε προγράμματα step –up.

Όπως αναφέρθηκε, στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022 λήγουν και τα εναπομείναντα προγράμματα «Γέφυρα» για τους δανειολήπτες της τράπεζας και ήδη τα στοιχεία από την μέχρι στιγμής πορεία του α΄ τριμήνου δείχνουν ότι περίπου το 95% των δανείων του «Γέφυρα 1» (στεγαστικά) εξυπηρετούνται και τυχόν υπερημερίες δεν υπερβαίνουν τις 30 ημέρες (η τράπεζα έχει δάνεια 1 δις. ευρώ στο «Γέφυρα 1»). Αντιστοίχως στο «Γέφυρα 2» (επιχειρηματικά) όπου η τράπεζα έχει ενταγμένα δάνεια 900 εκατ. ευρώ, το ποσοστό εξυπηρέτησης (συμπεριλαμβάνεται και καθυστέρηση έως 30 ημερών) φτάνει στο 96%.

Συναλλαγές 16 δις το 2021

Αναφορικά με την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι το 2021 ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 16 δισ., βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κάτω των 5 δισ. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2022 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ και οι δείκτες ΜΕΑ (NPE) και ΜΕΔ (NPL) σε επίπεδο ομίλου σε περίπου 7% και 5% (από 13% και 6% στο τέλος του 2021 και 43% και 30% στο τέλος του 2020). Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σε 70 μονάδες βάσης για το 2022.

Οι πέντε στόχοι

Αναφορικά με τους υπόλοιπους στρατηγικούς στόχους της Alpha Bank την επόμενη τριετία ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι τα οργανικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ και θα κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021, παρά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και των τιτλοποιήσεων, καθώς θα αντισταθμιστούν από μεταβολές στη διάρθρωση του ομίλου (Cepal, Generali, θυγατρικές εξωτερικού, TLTRO, κά).

Τα κόστη θα περιοριστουν σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 920 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα συναλλαγών και αναδιαρθρώσεων ενώ η η οργανική αύξηση στα κεφάλαια το 2021 εκτιμάται σε 70 μονάδες βάσεις που θα φέρει τον δείκτη CET1 στο 12,5% από 11,8% και στο 15,1% το 2024.

Από το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2024 προκύπτει ότι οι όποιες επιβαρύνσεις έγιναν άπαξ, ενώ δημιουργούνται επαναλαμβανόμενα οφέλη, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στην πλευρά των εξόδων. Ως εκ τούτου μετατίθεται για αργότερα το σχέδιο για έκδοση ΑΤ1 ομολόγων 800 εκατ. ευρώ, όπως και άλλες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων που θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά.

Όπως, αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η Τράπεζα πρόκειται να ξεπεράσει το 15% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 μόνο με την οργανική κερδοφορία. Με τα σημερινά δεδομένα, η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει σε διανομή μερίσματος το 2024 για τη χρήση του 2023.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση, η άμεση έκθεση του Ομίλου στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη και ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ από δάνεια και 84 εκατ. ευρώ από καταθέσεις. Η Alpha Bank παρακολουθεί στενά τις αντανακλαστικές επιπτώσεις από τον πόλεμο και τις επιβληθείσες κυρώσεις στα χαρτοφυλάκιά της, αν και δεν η λίστα των χρηματοδοτούμενων εταιρειών της και των συμβάσεών της δεν σχετίζεται με επιχειρήσεις που εμπλέκονται απευθείας στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες αβεβαιότητες, όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Alpha Bank σημείωσε ότι διανύουμε μία περίοδο αβεβαιότητας την οποία όλοι παρακολουθούν από κοντά. Ωστόσο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το επιχειρησιακό σχέδιο δεν θα επηρεαστεί. Ακόμα και από αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνολική επίπτωση θα είναι μάλλον ουδέτερη, καθώς βελτιώνεται το κέρδος από τα δάνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα