Alpha Bank: Διπλασιασμός δανείων το 2022

Alpha Bank: Διπλασιασμός δανείων το 2022
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης Eurokinissi

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η χρηματοδότηση της οικονομίας από την Alpha Bank θα διπλασιαστεί το 2022 με αιχμή τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έξι μήνες νωρίτερα από τον στόχο.

Υπερδιπλασιασμό της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία, παρά τις προκλήσεις που εμφανίζονται, θα επιτύχει η Alpha Bank για την χρήση του 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης.

Παράλληλα εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank οι σχετικές λογιστικές εγγραφές του ισολογισμού προκειμένου η διοίκηση να να προχωρήσει σε μελλοντική διανομή μερίσματος, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το σχέδιο, σχεδιάζεται η διανομή μερίσματος 20-30% από τα κέρδη του 2023 με την πληρωμή του το 2024.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης «το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε το 2021 πάνω από 8 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις στα 5,4 δισ. ευρώ και την καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τα δάνεια εταιρικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019, στα 5 δισ. ευρώ».

«Το α’ τρίμηνο του 2022 η τράπεζα, πιστή στη στρατηγική της, αύξησε σημαντικά τον ρυθμό χορήγησης δανείων, κρατώντας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο την κορυφαία θέση ως προς την καθαρή πιστωτική επέκταση των εγχώριων εξυπηρετούμενων δανείων. Προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, με κινητήριο δύναμη την καθαρή επέκταση των πιστώσεων προς επιχειρήσεις κατά ένα δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank επεσήμανε ότι: «Παρά την πρόκληση της πανδημίας που επιμένει, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και, βεβαίως, του πολέμου στην Ουκρανία η δυναμική επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ένα ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά 9%».

Μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων

Αναφερόμενος στις στρατηγικές κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού και μείωσης των κόκκινων δανείων ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι 2021 η τράπεζα ολοκλήρωσε τέσσερις συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ δρομολόγησε πέντε επιπλέον συναλλαγές για το 2022, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. «Αυτές οι συναλλαγές υπήρξαν καταλυτικές, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ ήδη στο β’ τρίμηνο του 2022, ταχύτερα κατά έξι μήνες», εξήγησε.

Νωρίτερα το πρωί η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης στη Hoist Finance AB του project Light, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου, ύψους 400 εκατ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα 34 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΑ κατά 0.5 ποσοστιαία μονάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022. Επιπλέον, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση δύο σειρών ομολογιακών εκδόσεων που συγκέντρωσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Προκλήσεις για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ψάλτης προειδοποίησε ότι οι συνθήκες πληθωρισμού και ανοδικών επιτοκίων δημιουργούν νέα δεδομένα, επηρεάζοντας τη ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, οδηγώντας την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων. Ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για πληθωρισμό κόστους, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην καταπολέμησή του.

Ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων έχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες αυτές, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη, πλευρά, όμως, η ελληνική οικονομία έχει το πλεονέκτημα δύο σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και το Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα επιτεύγματα

Κάνοντας ένα μινι απολογισμό της θητείας του ο κ. Ψάλτης τόνισε, απευθυνόμενος στους μετόχους ότι «το 2019, όταν είχα την τιμή να αναλάβω τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δεν αμφέβαλλα ούτε στιγμή για το απαιτητικό έργο που είχαμε μπροστά μας. Η επιτυχημένη αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Μέσα σε 3,5 χρόνια περιορίσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 25,7 δισ. ευρώ σε μόλις 3,2 δισ. ευρώ ή από 49% στις αρχές του 2019 σε μονοψήφιο ποσοστό τον Ιούνιο του 2022. Η καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 έως τον περασμένο Μάρτιο προσεγγίζει τα πέντε δισ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 37%. Ενώ το 2018 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπήρξε μηδενική το 2022 στοχεύουμε πλέον σε 6% ως ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη των οικονομικών στόχων, με την υλοποίηση σύνθετων οικονομικών συναλλαγών, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, είναι τα επιτεύγματα της νέας Alpha Bank. «Είναι το δείγμα γραφής της αποτελεσματικής συνεργασίας των στελεχών μας που υλοποίησαν τους φιλόδοξους στόχους σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων», τόνισε, για να καταλήξει: «Πάντοτε υποστήριζα ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Alpha Bank είναι η ικανότητα να λειτουργούμε μαζί και να αποδίδουμε τα μέγιστα, ακόμη και αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Αυτή μας η ικανότητα δοκιμάστηκε έντονα την τελευταία διετία και πιστεύω πως δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ανταποκριθεί καλύτερα. Με εφαλτήριο όσα πετύχαμε την τελευταία διετία συνεχίζουμε».

Βασίλης Ράπανος: Συνετή δημοσιονομική πολιτική

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση σημείωσε ότι ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν συνθήκες στενότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ βελτιώνει τον λόγο δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, αλλά αυτό, όπως, είπε χαρακτηριστικά, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε εξωγενείς κρίσεις.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Ράπανος, απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική και τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα μόνο προς αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται από τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 εκτιμάται στο 4% και το 2023 στο 2,4%. Ο πληθωρισμός το 2022 εκτιμάται στο 8,9% και στο 3,5% το 2023.

Υπό αυτές τις συγκυρίες, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλάζει και πρέπει να στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, όπως κάνει με ειδική στόχευση και συνέπεια η Alpha Bank. Ο κ. Ψάλτης είχε προαναφέρει και προσθέσει την προσήλωση της Alpha Bank στο κοινωνικό αποτύπωμα, το περιβάλλον μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESG.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα