Alpha Bank: “Γυρίζει σελίδα” με απόθεμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ

Alpha Bank: “Γυρίζει σελίδα” με απόθεμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ
Alpha Bank eurokinissi

Mε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και απόλυτα θωρακισμένη κεφαλαιακά η Alpha Bank προχωράει αυτοδύναμα στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια και στην ουσιαστική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Μια νέα “τραπεζική πραγματικότητα” ξεκινάει σήμερα για την Alpha Bank καθώς την περασμένη Παρασκευή 2 Απριλίου, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό της –hive down – με την απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Η Νέα Alpha Bank θα είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης Alpha Bank Συμμετοχών με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας και απόλυτα θωρακισμένη κεφαλαιακά ούτως ώστε να ολοκληρώσει αυτοδύναμα και χωρίς εμπόδια τα δύο επόμενα στρατηγικά βήματα που έχει θέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης: την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμούς της από τα κόκκινα δάνεια και την ουσιαστική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Alpha Bank πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ από την εκκίνηση της διαδικασίας (καλοκαίρι 2020) και παρά τις συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία, να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Galaxy και του 80% της Cepal και κατέληξε στην επιλογή της Davidson Kempner ως προτιμητέου επενδυτή. Η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο περιορισμού των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, έχοντας εφαρμόσει μια στρατηγική που οδηγεί στον περαιτέρω περιορισμό τους σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τέλος Μαϊού θα έχει ολοκληρωθεί τόσο η μεταβίβαση της Cepal στην Davidson Kempner όσο και ο εταιρικός μετασχηματισμός με την δημιουργία της Alpha Services and Holding SA και της νέας Alpha Bank που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα.

Το πλεονέκτημα της Alpha Bank στις κινήσεις της για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων είναι τα υψηλά κεφάλαια της, χωρίς να χρειάζεται οποιασδήποτε μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε έμμεση, είτε άμεση.

Επόμενες κινήσεις

Πλέον η διοίκηση της Alpha Bank προχωρά στην υλοποίηση της νέας τιτλοποίησης Cosmos, ύψους 2 δις ευρώ , καθώς και στις δύο πωλήσεις προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην τιτλοποίηση Cosmos, περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά. Στην Ελλάδα θα πωληθεί το πακέτο Orbit, ύψους 900 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91% «κόκκινα» καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά και 3% στεγαστικά. Και στην Κύπρο το Project Sky, ύψους 400 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει 48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Alpha Bank, «ήδη το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι υψηλό, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ενώ οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το κλείσιμο των συναλλαγών -μέρος του κόστους των οποίων έχει ήδη εγγραφεί στα αποτελέσματα του 2020-, εντός του έτους».

Η Alpha Bank τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά 65% – έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες -, και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά κατά 71% τα καταγγελθέντα προβληματικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 μέρες (στο 42% κινείται ο ανταγωνισμός).

Με την ολοκλήρωση του 2020, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας έφτασε το 18,4%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου που είναι 14%. Αυτό το πλεονέκτημα επιτρέπει στην Alpha Bank να επιτύχει αυτοδύναμη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μέσω των σχεδιαζόμενων συναλλαγών προστατεύοντας τα συμφέροντα των μετόχων της, αφού δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έκδοση τον περασμένο μήνα του ομολόγου Tier II, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 19,7 %. Αν αφαιρεθεί η επίπτωση του Galaxy (280 μονάδες βάσης), τότε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 16,9%, που είναι η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Επίσης η Alpha Bank βρίσκεται στην καλύτερη συγκριτικά θέση έναντι του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), που φαίνεται ότι είναι το επόμενο δύσκολο κεφάλαιο που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες μόλις περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Χρηματοδότηση της οικονομίας

Στον δεύτερο μεγάλο στόχο που έχει θέσει η διοίκηση, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας η Alpha Bank κατά τη διάρκεια ενός έτους πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, υποστήριξε ενεργά την ελληνική οικονομία και τους Πελάτες της απέναντι στην αβεβαιότητα. Το 2020, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019, κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ειδικότερα, η Τράπεζα προωθεί ενεργά τη συμμετοχή των Πελατών της στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων με την εγγύηση φορέων της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης των Επιχειρήσεων «ΤΕΠΙΧ II» εκταμιεύθηκαν 0,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ οι νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος για τις Επιχειρήσεις με την εγγύηση των φορέων του Ελληνικού Δημοσίου (“State Guaranteed”) ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς καθώς οι νέες εκταμιεύσεις προς την οικονομίας ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version