Alpha Bank: Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy

Alpha Bank: Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy
Κατάστημα της Alpha Bank AP

Η διοίκηση της Alpha Bank έκρινε εύλογο σε αυτή τη συγκυρία να απαντήσει θετικά στο αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι των προσφορών.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθούν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές για το project Galaxy, που περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,6 δισ. ευρώ και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal, καθώς η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε στους συμμετέχοντες στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων ολιγοήμερη παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr η παράταση δόθηκε από την διοίκηση της Alpha Bank κατόπιν σχετικών αιτημάτων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι των προς υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αίτημα που στην τρέχουσα συγκυρία κρίθηκε από την πλευρά της τράπεζας ως εύλογο.

Πηγές της τράπεζας που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση σχολιάζοντας την μικρή παράταση που δόθηκε για την υποβολή

δεσμευτικών προσφορών στους ενδιαφερόμενους τόνισαν «ότι με δεδομένο το μέγεθος του project Galaxy, την πολυπλοκότητα αλλά και την χρονική διάρκεια που απαιτήθηκε για την υλοποίηση μικρότερων projects, είναι απολύτως λογικό μικρές λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής να απαιτούν την ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι των προσφορών».

Υπό αυτά τα δεδομένα η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy μετατίθεται για το τέλος του μήνα με την συναλλαγή να θεωρείται κομβικής σημασίας για το μέλλον της Alpha Bank, καθώς θα σημάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και την επικέντρωση της στρατηγικής της στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου, η επίδραση της συναλλαγής του project Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (18,1% στις 30/6/2020) θα κυμανθεί μεταξύ 2,5%-2,8%. Ειδικότερα, στην παρουσίαση των επιδόσεων Α' εξαμήνου, η Alpha Bank εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επίδραση από την πώληση έως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Galaxy και έως του 100% της Cepal συν τα έξοδα συναλλαγής θα ανέλθει μεταξύ 460 και 490 μονάδων βάσης.

Τρεις τουλάχιστον προσφορές

Πηγές της Alpha Bank αναμένουν ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι και οι τέσσερις επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει οι PIMCO, το αμερικανικό fund Davidson Kempner, η ιταλική Cerved που πρόσφατα εξαγόρασε θυγατρική της Eurobank στη διαχείριση ακινήτων και η Credito Fondiario, που έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά NPLs της Ιταλίας.

Φαβορί ήταν και παραμένει, σύμφωνα με την αγορά, η PIMCO, η οποία έχει ενισχύσει, μετά την πανδημία, την παρουσία της στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί η νέα Cepal, «προικισμένη» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα αγοράς έως και του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου επιτρέπει στον επενδυτή να δημιουργήσει την ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην εγχώρια αγορά.

Στόχος παραμένει το κλείσιμο της συναλλαγής πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αναληφθεί η ζημιά στην τρέχουσα χρήση, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Alpha Bank παραμένοντας απολύτως συνεπής στην υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Galaxy, κατέθεσε αίτημα υπαγωγής και της τρίτης Galaxy IV, λογιστικής αξίας €3,2 δισ., στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής». Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής λογιστικής αξίας €10,8 δισ.

Σε καλό κλίμα η μετακίνηση προσωπικού στη Cepal

Εν τω μεταξύ, ο κύκλος των προσωπικών συναντήσεων με τους εργαζόμενους από τις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων της Τράπεζας που θα μεταφερθούν στην Cepal βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με την πλειονότητα από τους 600 τραπεζοϋπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα.

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank το κλίμα κατά την διάρκεια των συναντήσεων κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και ήδη το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων υπογράφει άμεσα την προτεινόμενη σύμβαση, με αποτέλεσμα στο επιτελείο της τράπεζας να εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα θα πιάσουν τον στόχο των 600 εργαζομένων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα