Alpha Bank: Τελευταίο βήμα πριν την υποχώρηση του Δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό

Alpha Bank: Τελευταίο βήμα πριν την υποχώρηση του Δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
Alpha Bank Eurokinissi

Η διοίκηση της Alpha Bank αξιολογεί δύο δεσμευτικές προσφορές για το πακέτων κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δις. ευρώ από την αγορά της Κύπρου. Από Cerberus και Bain-Fortress οι προσφορές με φαβορί το πρώτο. Στη doValue πιθανότατα η διαχείριση.

Λίγες μέρες μακριά από την υποχώρηση του Δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό βρίσκεται η Alpha Bank.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης είναι έτοιμος να ολοκληρώσει ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό προβληματικών δανείων (ΝPEs) εντός του 2022 καθώς η διαδικασία πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από κυπριακές real estate εταιρείες καθώς και παρεπόμενα στεγαστικά (ή αλλιώς το project Sky) έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank έχει στα χέρια και αξιολογεί δύο δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την αγορά των κυπριακών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, συναλλαγή γνωστή και ως Project Sky, με το ύψος των προσφορών να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ που ήταν και ο στόχος που είχε θέσει η Διοίκηση.

Οι δύο δεσμευτικές προσφορές προέρχονται από το αμερικανικό private equity fund Cerberus και το σχήμα Bain-Fortress, με το πρώτο να έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σαφές προβάδισμα να επικρατήσει της αγωνιστικής διαδικασίας αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αγοράσει κάποιο χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η επιτυχής πώληση του χαρτοφυλακίου Sky αποτελεί μια από τις σημαντικές προκλήσεις, που έχει κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση Ψάλτη, καθώς έτσι ολοκληρώνεται η οριστική εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων σε καθυστέρηση, που είχε η Alpha Bank στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση και της πώλησης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου η Alpha Bank θα περιορίσει στα 3 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια σε επίπεδο ομίλου, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 6% από 13% στο 9μηνο του 2021, ενώ ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί στο 2% το 2024.

Η ιδιαιτερότητα

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Alpha Bank επέλεξε να «σπάσει» την συναλλαγή στα δυο – το ένα κομμάτι αφορά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ με υποθήκες επί σημαντικής αξίας ακινήτων και το δεύτερο δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ με ενέχυρα μικρότερης αξίας. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από δεκάδες κυπριακές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιήθηκαν στο real estate καθώς και στεγαστικά που δόθηκαν για την αγορά υπό ανέγερση κατοικιών.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δεσμευτικές προσφορές αφορούν και στα δύο υποχαρτοφυλάκια. Με την διοίκηση της Alpha Bank να εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση θα είναι μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

Η αρχική κατεύθυνση, που είχε δοθεί στους επενδυτές, ήταν ότι η συναλλαγή επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του Α’ εξαμήνου του 2022, αποφασίστηκε, όμως, να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για την αγορά και η εταιρεία που θα αναλάβει την διαχείριση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου με τις πληροφορίες να επισημαίνουν ότι επικρατέστερη είναι η doValue τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω των καλών σχέσεων που παραδοσιακά διατηρεί με τους δύο ενδιαφερόμενους.

Δύο ακόμη πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022

Στη συνέχεια και εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην πώληση επιχειρηματικών δανείων 0,4 δισ. ευρώ, μέσω του σχεδίου Solar και επιπλέον επιχειρηματικών δανείων και συμβάσεων leasing υψους 0,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Tomorrow, ο στόχος της Τράπεζας είναι η επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 7% και του 5%, αντίστοιχα μέσα στο 2022. Μετά τις κινήσεις αυτές και με την οργανική απορρόφηση νέων κόκκινων δανείων, οι αντίστοιχοι δείκτες πέφτουν στο 2% το 2024.

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 20 δις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Alpha Βank ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου Cosmos ύψους μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Τo χαρτοφυλάκιο της συναλλαγής Cosmos αποτελείται από περίπου 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, Μικρομεσαίων Επιχειρήσειων, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και είναι συνολικού ύψους 3,4 δισ. σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας και 4,9 δισ. σε όρους συνολική οφειλής.

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos αλλά και του Project Sky τις επόμενες ημέρες η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των “κόκκινων δανείων” από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 12 δισ. ευρώ περίπου σε όρους μικτής λογιστικής αξίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα