'Αμερικάνικη βοήθεια' για την ελάφρυνση του χρέους

'Αμερικάνικη βοήθεια' για την ελάφρυνση του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω λήψη μέτρων για το χρέος ενώ αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί "χωρίς εκπλήξεις"

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με 17%, δεν αποκλείεται να ζητήσουν την σύγκλιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου – μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και αφού ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση – και να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω λήψη μέτρων για το χρέος.

Τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις Τραμπ, όσο και από ιδιωτικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και ενημερώσεις που ακολούθησαν, προέκυψε σαφώς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου αλλά και της άσκησης επιρροής στο θέμα του χρέους.

Ενδεικτικό του παρασκηνίου που υπήρξε, είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν αυτός επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όπερ και εγένετο.

Την επόμενη μέρα ο Μνούτσιν αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ΔΝΤ και τον ενημέρωσε πως όλα πήγαν καλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν εντάσεις και η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς "εκπλήξεις". Και το βασικότερο, ότι το Ταμείο θα επιμείνει ανυποχώρητο στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

"Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από τις ΗΠΑ ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς τελικά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ασχολήθηκε με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι σε παλαιότερες δηλώσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι δεν θα το κάνει", αναφέρει το ρεπορτάζ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίτσας: Με την αναβάθμιση των F16 θα ανοίξουν θέσεις εργασίας

Τσίπρας: Οι στόχοι επιτεύχθηκαν

Ο φάκελος που έδωσε ο Τσίπρας στον Τραμπ

SHARE:

24Media Network