Αναστασία Σακελλαρίου: Η "σιδηρά κυρία" των ελληνικών τραπεζών που την εξυμνεί το Bloomberg

Αναστασία Σακελλαρίου: Η "σιδηρά κυρία" των ελληνικών τραπεζών που την εξυμνεί το Bloomberg

Ποια είναι η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και "σιδηρά κυρία" των τραπεζιτών που είχε και έχει την πλήρη κάλυψη του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

Το Bloomberg "αποθεώνει" την Αναστασία Σακελλαρίου, πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε εκτενές αφιέρωμά του για το πρόσωπο της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ίδια είναι η γυναίκα που κατάφερε να αναζωογονήσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας.

Η μεγάλη επιτυχία που της πιστώνεται από το διεθνές πρακτορείο είναι η αύξηση κεφαλαίου των μεγαλύτερων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Alpha, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες συγκέντρωσαν 8,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο επικεφαλής της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε στο Bloomberg:

"Μπόρεσε να προβλέψει ότι η διεθνής κοινότητα θα έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές απ' ότι οι εγχώριοι επενδυτές. Η συμμετοχή της στην φάση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, ήταν σημαντική. Έφερε τη διεθνή οπτική και γνώση στο τραπέζι. Υπάρχουν πολλοί τραπεζίτες στην πιάτσα, αλλά χρειάζεται πάντα κάποιον που γνωρίζει κάτι περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες".

Η 40χρονη από τη δική της μεριά δηλώνει: "Για μένα, η πρόκληση ήταν να επιστρέψει ο τραπεζικός τομέας στη φυσιολογική του κατάσταση. Αναρωτιόμουν αν θα έβρισκα κάτι τόσο ενδιαφέρον για να εργαστώ, όταν επέστρεφα στην Αθήνα. Τελικά το βρήκα", δηλώνει η ίδια δικαιωμένη.

Και συμπληρώνει: "Σε κάποια άλλη χώρα θα μιλούσαμε για μια τράπεζα ή για δύο, εδώ είχαμε να κάνουμε με ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Έτσι, ήταν πολύ πιο δύσκολο το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα".

Παρακάτω, τονίζει τα "κέρδη" της από το Λονδίνο, όπου και ζούσε πριν τον επαναπατρισμό της:

"Όταν δουλεύεις στο Λονδίνο ξέρεις πως πάντα υπάρχουν δύσκολες εποχές, επομένως προπονείσαι για να βρεις λύσεις. Όταν ανακεφαλαιοποιείς τέσσερις τράπεζες την ίδια περίοδο, τότε καταλαβαίνεις πως υπάρχουν δύσκολες εποχές".

Το Λονδίνο άλλωστε είναι παρόν και στον χώρο εργασίας της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το προσωπικό της γραφείο είναι καλυμμένο με ζωγραφιές της κόρης της και με ένα πόστερ του σταθμού στο Πικαντίλι.

Το Bloomberg κάνει λόγο και για τις άρτιες σχέσεις που είχε και διατηρεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος την είχε εμπιστευτεί τυφλά.

Η επιστροφή της στην Αθήνα έγινε το 2009, μια "στροφή" πριν την κρίση και το όξυνση της. Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ένα Ταμείο που δημιουργήθηκε για την καθοδήγηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πριν το 2009, η Α. Σακελλαρίου είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως επενδυτική τραπεζίτης στην  Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Wall Street βρέθηκε στην Credit Suisse. Εκεί κατάφερε να φτάσει έως τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου για τις χρηματαγορές σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά, το βιογραφικό της

Η Αναστασία Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσιτσειο το 1991. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε εκτός Ελλάδας έως το 2009. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στο International Banking & Financial Services ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Από την Deutsche Bank τη διεκδίκησε η Salomon Brothers και στη συνέχεια η Credit Suisse όπου σύντομα, μέσα από μία ταχύτατη εξέλιξη προήχθη σε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.

Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.

Το 2009 η Αναστασία Σακελλαρίου αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους παρά τις προσπάθειες της Credit Suisse να την μεταπείσουν και μέχρι πρόσφατα να την δελεάσουν να επιστρέψει.

Διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς έως το 2010 και στη συνέχεια Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και στο έργο του ελέγχου από την Blackrock.

Η επιλογή της έγινε από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών αφού πρώτα όμως αποκλείστηκαν πολλοί άλλοι γνωστοί τραπεζίτες.

Ο ρόλος της στο ΤΤ

Το όνομα της Αναστασίας Σακελλαρίου περιλαμβανόταν -ως κατηγορούμενη- στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η κα. Σακελλαρίου ήταν μέλος της επιτροπής επιχειρηματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία φέρεται - σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση - να εισηγήθηκε στην διοίκηση της τράπεζας στις 19 Ιανουαρίου του 2012 να εγκρίνει την αναδιάρθρωση δύο υφισταμένων δανείων της Demco του Δημήτρη Κοντομηνα, συνολικού ύψους 38,5 εκ. ευρώ.

"Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα", είχε πει τον Ιανουάριο ο τότε υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρέχοντας πλήρη στήριξη στο πρόσωπο της.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΤΧΣ καταγράφονταν τα ακόλουθα:

"Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται.

Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη.

(Με πληροφορίες από: Bloomberg, Καθημερινή)

SHARE:

24Media Network