Αναβλήθηκε η συνάντηση με τους θεσμούς

Αναβλήθηκε η συνάντηση με τους θεσμούς

Για ποιον λόγο αποφασίστηκε, να μην γίνει η συνάντηση της Τετάρτης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Οι στόχοι των δύο πλευρών και τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών και έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά

Αναβάλλεται ίσως για αύριο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την εφ΄όλης της ύλης συζήτηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης αφού πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει, να φέρουν πιο κοντά τις απαιτήσεις των δανειστών, με τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών οι παρατηρήσεις επί των κειμένων του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν σταλεί και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας από τα κλιμάκια των δανειστών.

Για την ώρα οι διευκρινίσεις και τα γκρίζα σημεία έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια που θα καλύψουν ένα μέρος της απόστασης που χωρίζουν τις ελληνικές θέσεις από αυτές των θεσμών.

Σε θέματα που άπτονται πολιτικών αποφάσεων η συζήτηση θα περάσει ξανά σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας των ομάδων των θεσμών.

Με δεδομένο ότι η τεχνική επεξεργασία συνεχίζεται, αποφασίστηκε να μην γίνει ακόμη η συνάντηση, όπου θα έμπαινε το οριστικό πλαίσιο διαλόγου και να αναβληθεί μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των τεχνικών κλιμακίων.

Στόχος και το δύο πλευρών είναι να συντμηθεί όσο δυνατόν περισσότερο ο χρόνος των συνομιλιών στα πολύ μεγάλα θέματα, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι και τις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε η Κυβέρνηση να μπει κατ ευθείαν στην διαδικασία της ψήφισης των μέτρων.

Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η συμφωνία, που υπήρξε από τις συναντήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους αφορά ένα είδος σαλαμοποίησης της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κλείσουν κατ αρχήν τα μεγάλα θέματα, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα για την διετία 2019 -2020, τα αντίμετρα, το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια και οι αλλαγές στις τράπεζες, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα μικρότερα θέματα να περιμένουν για αργότερα.

Πάντως στα κείμενα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά από την Δευτέρα, υπάρχουν εκτός από τα βασικά και διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν στην αγορά, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που η Κυβέρνηση είχε αρχικά απορρίψει.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα