Αντικειμενικές Αξίες: Το ντόμινο στα τεκμήρια και η μάχη για τον νέο κουμπαρά του ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές Αξίες: Το ντόμινο στα τεκμήρια και η μάχη για τον νέο κουμπαρά του ΕΝΦΙΑ
Λυκαβητός - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εκτιμάται με βάση πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, ότι περίπου 400 εκατομμύρια παραπάνω θα φέρει παραπάνω σε έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή στις αντικειμενικές.

Αλυσιδωτές επιδράσεις σε μια σειρά από φόρους αναμένεται να έχει η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που επιφυλάσσει μεγάλες αυξήσεις σε έως και 40% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 133 περιοχές . Μια από τις επιπτώσεις έχει να κάνει με τα τεκμήρια. Δηλαδή με τα εισοδήματα τα οποία προσδιορίζονται από την Εφορία με κριτήριο τη χρήση ακινήτων. Μάλιστα ο προσδιορισμός των τεκμηρίων των κατοικιών και των τεκμαρτών εισοδημάτων πέρα από την ιδιοχρησιμοποίηση αφορά και τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων.

Έτσι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνεια της, ως ακολούθως:

– Μέχρι και 80 τ.μ κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τμ.

– Από 81 τ.μ μέχρι και 120 τ.μ κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τμ.

– Από 121 τ.μ μέχρι και 200 τ.μ κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τμ.

– Από 201 τ.μ μέχρι και 300 τ.μ κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τμ.

– Από 301 τ.μ και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τμ

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα, όμως, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπ’ όψιν αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά τεκμηρίου λαμβάνονται υπ’ όψιν μειωμένα κατά 50%. Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό ενός συντελεστή 3% με την τελική αντικειμενική αξία του ακινήτου (την αξία που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής τιμής ζώνης ανά τ.μ. επί τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας και επί μια σειρά ειδικών συντελεστών που αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου). Συνεπώς, όποια μεταβολή έχει επέλθει στην αντικειμενική τιμή ζώνης ανά τ.μ. κάθε περιοχής (αύξηση ή μείωση) επηρεάζει ανάλογα (με αύξηση ή μείωση) και το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου θεωρείται εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και φορολογείται με 15% για το τμήμα του μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ, με 35% για το τμήμα πάνω από τα 12.000 και μέχρι τα 35.000 ευρώ και με 45% στο τμήμα πάνω από τα 35.000 ευρώ. Επιπλέον, το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου υπόκειται και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%, εφόσον υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Από την επιβολή φόρου εισοδήματος 15%-45% και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2,2%-10% εξαιρείται μόνο το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τους γονείς προς τα τέκνα τους ή από τα τέκνα προς τους γονείς τους.

Ουδέτερο αποτέλεσμα

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας χτες στο Ρ/Σ Σκάι εμφανίστηκε καθησυχαστικός ειδικά για ακίνητα σε λαϊκές αστικές περιοχές, όπου είναι κι ένας από τους μεγάλους «πολιτικούς πονοκεφάλους» εδώ και χρόνια της άσκησης για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές. «Συνολικά έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του φόρου, θα είναι δικαιότερη κατανομή του, θα είναι κοινωνικά δικαιότερα κατανεμημένος και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα επιδιώξουμε το 2022 να υλοποιήσουμε και την τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε στον ΕΝΦΙΑ, την περεταίρω μείωση του κατά 8%» ανέφερε ώστε να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%.

Πάντως μέχρι το Νοέμβριο η ΑΑΔΕ αναμένεται να τρέξει μια συνολική άσκηση για το πώς επηρεάζουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα η εστίαση αναμένεται να γίνει στον ΕΝΦΙΑ όπου βέβαια αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Μάχη για τον νέο “κουμπαρά”

Εκτιμάται, δε, με βάση πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, ότι περίπου 400 εκατομμύρια παραπάνω θα φέρει παραπάνω σε έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή στις αντικειμενικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τις αναφορές του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές θα υπάρχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, έμφαση θα δοθεί στο να αξιοποιηθεί το ποσό περίπου αυτό των 400 εκατ. για ελαφρύνσεις σε κατηγορίες πολιτών που θα δουν μεγάλες αυξήσεις στο φόρο. Βέβαια το πώς θα αξιοποιηθεί ο «κουμπαράς» αυτός είναι ένα απίσης μεγάλο πολιτικό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω 250.000 ευρώ.

Μάλιστα προβλέπονται «κλιμακωτοί» συντελεστές που ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ φθάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.

Επίσης για νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.

Με βάση, δε, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ. από αυτά 352,52 εκατ. ευρώ αφορούσαν φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ επιχειρήσεις.

Πάντως, περιοχές όπου εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και, άρα, οι τιμές και οι φόροι θα ανέβουν είναι σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και γιαυτό ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για νομικά πρόσωπα. Άλλωστε έχει επισημανθεί ότι η κατάργηση του φόρου αυτού για τις νομικές μορφές, άρα για εταιρίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις μπορεί να τονώσει την έλευση κεφαλαίων για τοποθέτηση στην αγορά ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει πρόκειται για τις εξής περιοχές:

– στην Αττική: οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά.

– στην Αίγινα: η Πέρδικα και η Σουβάλα

– στο Αιγαίο: εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο

– στην Αχαΐα: Διακοπτό, Αιγείρα, , Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

– στην Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία

– στο νομό Θεσσαλονίκης: ο Λαγκαδάς

– στη Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου κ.α.

– στο Νομό Τρικάλων: Περτούλι, Ελάτη, Καστράκι, Φαρκαδώνα

– στην Άρτα: Τζουμέρκα, Κομμένο, Κομπότι

– στη Ζάκυνθο: Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός

– στην Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης

– στην Κέρκυρα: Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη

– στη Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας

Στο φόντο αυτό και με δεδομένες ότι οι μεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές γίνονται όλο το 2021 με τις παλιές τιμές αναμένεται να υπάρξει έντονη κίνηση σε συμβολαιογράφους ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν έλθουν τα νέα «χαράτσια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα