Απειλεί ο Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε και ‘σενάριο Κύπρου’ για την Ελλάδα

Απειλεί ο Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε και ‘σενάριο Κύπρου’ για την Ελλάδα
cdogas

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας. Ρίχνει στο τραπέζι σενάρια... Κύπρου. Τι απαντά η κυβέρνηση

“Η Eυρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει μέχρι τον Ιούλιο τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο”, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βασική του προτεραιότητα αποτελεί το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μην υπάρξει καμία διάσπαση της ευρωζώνης.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ευρωζώνη έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια και κυρίως τις λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία.

“Σκεφτείτε τι έγινε στην Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί έκλεισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων μέσα στη χώρα αλλά και έξω από αυτή τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς. Επομένως, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και εξετάζονται” τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

“Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά. Η ανάκαμψη πήγε πολύ καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η δέσμευσή μου είναι να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωζώνη” εξήγησε, για να συνεχίσει:

“Τα πιο δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν. Υπάρχει πλεόνασμα για να πληρώνονται τα χρέη. Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην αφήσουμε την κατάσταση να επιδεινωθεί”.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, τονίζοντας ότι “μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να έχει γίνει τίποτε. Τόνισα ότι έχουμε ένα Eurogroup τη Δευτέρα (9 Μαρτίου) και πρέπει να είστε εκεί”.

Οργισμένη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

“Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται”, σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα