Απο ακτινογραφία οι επιχειρήσεις πριν πάρουν κρατικό χρήμα

Απο ακτινογραφία οι επιχειρήσεις πριν πάρουν κρατικό χρήμα
Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, τα καταστήματα εστίασης υποδέχονται από το πρωί της Δευτέρας τους πελάτες που επέλεξαν να πιουν τον καφέ τους έξω, μετά από δύο μήνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από ακτινογραφία θα περνά η ΑΑΔΕ τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και στην Επιστρεπτέα προκαταβολή

Από τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα προκύπτει τόσο για την κάλυψη αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών εργασιών που θα τεθούν λόγω της κρίσης σε εκ περιτροπής εργασία ( το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ) αλλά και για τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ένας κοινός τόπος : Ότι θα πρέπει να είναι και τυπικές στις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και να το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ειδικότερα και στις δύο περιπτώσεις οι οποίες θα διαχειρίζονται από την πύλη My Business Support της ΑΑΔΕ θα πρέπει μαζί με την αίτηση να γίνει και δήλωση των εσόδων για τον πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου σε ότι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή και για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου για όσους θέλουν να ενταχθούν το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ .

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ στην περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής οι υποκείμενες στον ΦΠΑ επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. β) Οι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, πρέπει να συμπληρώνουν: τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Σε ότι αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και το είδος των φορολογικών βιβλίων,.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, που μπορεί να είναι ο Μάρτιος το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου το τρίμηνο Μαρτίου Απριλίου Μαΐου.

Εξυπακούεται ότι για παρουσιαστούν ειδικά τα στοιχεία ΦΠΑ θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και τον Μάϊο και ο αναλογούντας φόρος αν έχει εξοφληθεί . Μέσω του ΦΠΑ η ΑΑΔΕ θα μπορεί να τσεκάρει και τα έσοδά που έχουν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και στα δύο προγράμματα μέσω των οποίων θα μοιραστούν κρατικά χρήματα .

Αποχή σήμερα από τους φοροτεχνικούς

Ενώ λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά δηλώσεων κυρίως από τις επιχειρήσεις για κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κάνει σήμερα αποχή από τα καθήκοντά της αντιδρώντας στο «μπαράζ δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση» όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού έχουν ανοίξει συνολικά 16 βασικές και επιμέρους πλατφόρμες οι οποίες δέχονται σχεδόν σε μηναία βάση δηλώσεις επιχειρήσεων για την κατοχύρωση ή την ανανέωση μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version