Από κόσκινο το επίδοµα ανεργίας

Από κόσκινο το επίδοµα ανεργίας

Το ενδεχόμενο το επίδομα ανεργίας να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, θα καθιερωθούν νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη καταβολή διαφόρων επιδομάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) αλλά και διαφόρων ενισχύσεων και παροχών σε είδος όπως είναι τα στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, η επιδότηση ενοικίου κ.ά. ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.

Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα ανεργίας θα περνάει από κόσκινο το εισόδημα που έχει από όλες τις πηγές όπως ακίνητα μετοχές κτλ καθώς επίσης και όλα του τα περιουσιακά στοιχεία και εάν ξεπερνούν ένα ορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα.

Ωστόσο όπως διευκρίνισαν χτες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουν ανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων.

Όπως τονίζει και το δημοσίευμα “κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδηµα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα”.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει ήδη την απογραφή των επιδομάτων ενώ η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

“Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά)”.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι από τη µείωση των κοινωνικών επιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα