Απόφαση-σταθμός για το μισθολόγιο στρατιωτικών

Απόφαση-σταθμός για το μισθολόγιο στρατιωτικών

Οι αποδοχές των ένστολων με απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να επανέλθουν στα δεδομένα πριν την 1η Αυγούστου του 2012. "Θωρακίζονται τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων", τόνισαν οι εκπρόσωποί τους

Ακόμη μία δικαίωση για τους ενστόλους φέρνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με σειρά αποφάσεών της κρίνει πως θα πρέπει να αποκατασταθεί μερικώς το μισθολόγιο τους, παρά το νόμο Σταϊκούρα το 2014 με τον οποίο καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του  2012.

Οι μισθολογικές αλλαγές των στρατιωτικών κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικές, με το σκεπτικό ότι η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών.  Επιπρόσθετα κρίθηκε  ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά  επίπεδα.

Πάντως, οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνουν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι παρεμβάσεις 2.915 ένστολων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε δικαιώσει τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η  Αυγούστου 2012  μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς. Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών  μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του  2012.

Ακολούθησε ο νόμος 4307/2014, κατά του οποίου προσέφυγαν και πάλι οι Ενώσεις των ένστολων στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας  ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους  είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

"Θωρακίζονται τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων"

«Οι αποφάσεις αυτές προσδιορίζουν το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, καθορίζουν τι είναι ειδικό μισθολόγιο και το θωρακίζουν. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί από αυτές τις αποφάσεις, να τις σεβαστεί και να τις εφαρμόσει», τόνισαν οι εκπρόσωποι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών και Ενώσεων ενστόλων (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΑΣ, ΕΑΠΣ και ΠΕΑΛΣ), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής, λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Οι αποφάσεις αυτές λένε το αυτονόητο: Ο,τι τα ειδικά μισθολόγια προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Αποτελούν ένα τεράστιο όπλο για μας οι αποφάσεις αυτές», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Ιωάννης Κατσιαμάκας, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι «δικαιώθηκαν οι προσπάθειες των ενστόλων από το 2012 ενάντια στις μνημονιακές περικοπές. Αυτές οι αποφάσεις δεσμεύουν την κυβέρνηση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπων του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος των ενστόλων, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν νέα δεδομένα και για την πρόσφατη ενιαία και εξομοιωτική ασφαλιστική αντιμετώπισή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network