Ο μικρομεσαίος θέλει το λογιστή του

Ο μικρομεσαίος θέλει το λογιστή του

Ακόμα και ένα ευρώ ακαθάριστα έσοδα να διαθέτει κάποιος που αυτοπεραιώνει, θα υποχρεούται να σπεύδει σε φοροτεχνικό. Λογιστές θα έχουν την πλήρη ευθύνη για τη διασταύρωση των λογιστικών στοιχείων, ενώ θα κινδυνεύουν και με αφαίρεση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος σε περίπτωση απόκρυψης στοιχείων

Λογιστές θα πρέπει να αναζητήσουν υποχρεωτικά οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Απόφαση που εκδόθηκε την Δευτέρα από τον υφυπουργό Οικονοµικών Δημήτρη Κουσελά αναφέρει συγκεκριµένα ότι για όσους περαιώνουν τις φορολογικές τους χρήσεις, µε βάση τις διαδικασίες του αυτοελέγχου, υποχρεούνται για τα εισοδήµατα του 2010 που θα δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, να απευθυνθούν σε λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.

Ακόµη δηλαδή και ένα ευρώ ακαθάριστα έσοδα να έχει µια ατοµική εµπορική επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελµατίας και επιλέξει την αυτοπεραίωση θα πρέπει να απευθυνθεί υποχρεωτικά σε λογιστή.

Κύκλοι της αγοράς επισηµαίνουν πάντως ότι η αυτοπεραίωση πηγαίνει παράλληλα µε την τήρηση των βιβλίων ενός επαγγελµατία ή µιας επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που µπορεί να συνεπάγεται γι’ αυτούς και ένα µηνιαίο κόστος γύρω στα 100 ευρώ.

Παράλληλα µε την ίδια απόφαση του υφυπουργού Οικονοµικών µειώνονται τα ποσά των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή της δήλωσης από φοροτεχνικό.

Συγκεκριµένα τα ποσά για τις επιχειρήσεις µειώνονται σε 100.000 ευρώ (από300.000 ευρώ σήµερα) και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες στα 50.000 ευρώ (από150.000 ευρώ σήµερα). Τα νέα όρια θεωρούνται ιδιαίτερα χαµηλά και οδηγούν στην πόρτα του λογιστή εκατοντάδες χιλιάδες µικροµεσαίους.

SHARE:

24Media Network