Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου SOOC

Από φέτος επιβαρύνεται και η περιστασιακή απασχόληση - πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών, στο 85% του εισοδήματος

Επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, φέρνει το 2018.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές τους θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί.

ADVERTISING

Η επιβάρυνση ξεκινά από 8%. Ωστόσο για το 2018, έχει τεθεί πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών, στο 85% του εισοδήματος, προκειμένου να μην εκτοξευτεί η επιβάρυνση που θα προκύψει.

Στο μεταξύ, από φέτος, με ασφαλιστικό χαράτσι επιβαρύνεται και η περιστασιακή απασχόληση. Θα πρέπει πλέον, όσοι παρέχουν εργασία και αμείβονται με απόδειξη δαπανών να καταβάλλουν εισφορά, αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Η εισφορά 20% αφορά στον ΕΦΚΑ και το 6,95% είναι η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι από σήμερα, από τις καθαρές αμοιβές - μετά την αφαίρεση της παρακράτησης φόρου 20% - των εργαζόμενων που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, θα αφαιρείται επιπλέον 26,95%.

SHARE:

24Media Network