Αύξηση κατανάλωσης αλλά αρνητική αποταμίευση για τα νοικοκυριά το δεύτερο τρίμηνο του 2018

Αύξηση κατανάλωσης αλλά αρνητική αποταμίευση για τα νοικοκυριά το δεύτερο τρίμηνο του 2018
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όμως το πρόσημο στην αποταμίευση ήταν αρνητικό. Τι συνέβη με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές

Αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,6% αλλά και αρνητική αποταμίευση καταγράφει για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η ΕΛΣΤΑΤ σε σύγκριση με τον ίδιο τρίμηνο του 2017 .

Συγκεκριμένα η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 31,7 δισ. ευρώ σε 31,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -3,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με -6,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Με βάση τα ίδια στοιχεία της Στατιστική αρχής για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο 2ο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 2,3% έναντι αύξηση των εισαγωγών κατά 1,8% διαμορφώνοντας εμπορικό πλεόνασμα 500 εκ ευρώ.

Tο πλεόνασμα υπεραντισταθμίστηκε από το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων όπου συμψηφίζονται τα εισοδήματα των εισαγωγών και των κοινοτικών εισροών με τις πληρωμές των εισαγωγών και των τόκων για το χρέος.

Στη σύγκριση αυτή τα εισοδήματα που «εισήχθησαν» έναντι αυτών που «εξήχθησαν» δημιουργούν ένα έλλειμμα 600 εκ ευρώ που οδηγεί στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δανείων 100 εκ ευρώ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα