Χάρτης: Οι μέσοι μισθοί στην Ευρώπη. Που είναι 4.420 ευρώ και που 190 ευρώ

Χάρτης: Οι μέσοι μισθοί στην Ευρώπη. Που είναι 4.420 ευρώ και που 190 ευρώ

Ποιος είναι ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα. Πόσος είναι ο περίφημος "μισθός Βουλγαρίας" και ποιοι είναι οι εφτά που είναι χαμηλότεροι από αυτόν

Χάσμα χιλιάδων ευρώ χωρίζει κατά κανόνα τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαφορές στους μέσους μηνιαίους μισθούς μπορεί να φθάσει και ξεπεράσει και τα 4.200 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό αφορά την σύγκριση ανάμεσα στον υψηλότερο μέσο μηνιαίο μισθό που δίνεται στην Ελβετία (4.421 ευρώ) και τον χαμηλότερο μέσο που "απολαμβάνουν" οι εργαζόμενοι στην Ουκρανία (190 ευρώ).

ADVERTISING

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που σχεδίασε ο jodi (και τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση χρήσης από το News24/7). Υπάρχουν 5 χώρες, σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου οι μέσοι μισθοί είναι πάνω από τις 3 χιλιάδες ευρώ.

Χάρτης: Οι μέσοι μισθοί στην Ευρώπη. Που είναι 4.420 ευρώ και που 190 ευρώ

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα βρίσκεται στην 20 θέση του πίνακα των 38 χωρών που έχουν καταγραφεί, με τον μέσο καθαρό μισθό να υπολογίζεται με τα τελευταία στοιχεία στα 917 ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Σλοβενία - η οποία έχει και την καλύτερη επίδοση στα Βαλκάνια (1.051 ευρώ) και την Εσθονία (993 ευρώ).

Η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης με χαμηλότερο καθαρό μέσο μισθό από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία (846 ευρώ). Αντίθετα η Κύπρος με τα 1.658 ευρώ μέσο καθαρό μισθό βρίσκεται κοντά στον μέσο την Δυτικής Ευρώπης.

Οι χαμηλότεροι μέσοι καθαροί μισθοί παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Ο περίφημος μισθός Βουλγαρίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι στα 423 ευρώ, στην Σεργία στα 407 ευρώ, στην ΠΓΔΜ στα 372 ευρώ, στην Αλβανία στα 347 ευρώ και στην Μολδαβία 216 ευρώ.

Για χώρες που βρίσκονται πιο ανατολικά και δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη να αναφέρουμε ότι στην Τουρκία ο μέσος καθαρός μισθός είναι στα 528 ευρώ και στην Ρωσία στα 474 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ότι στο κατά τα άλλα πλούσιο Αζερμπαϊτζάν ο μισθός διαμορφώνεται στα 232 ευρώ.

Χάρτης: Οι μέσοι μισθοί στην Ευρώπη. Που είναι 4.420 ευρώ και που 190 ευρώ

Στον παραπάνω χάρτη από την Wikipedia εμφανίζονται οι ακαθάριστοι μέσοι μηνιαίοι μισθοί (μεικτά) στις χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Στην συντριπτική πλειοψηφία τα στοιχεία, όπως και στην περίπτωση των καθαρών μέσων μισθών, είναι ανανεωμένα έως και το 2017. Για την Ελλάδα τα στοιχεία είναι από το 2ο τρίμηνο του 2016.

Πηγή: Jodi με στοιχεία από την Wikipedia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόσα 'καθαρίζουν' οι πιλότοι της Aegean

SHARE:

24Media Network