Χρ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων και νέες χορηγήσεις 4,2 δισ. ευρώ

Χρ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων και νέες χορηγήσεις 4,2 δισ. ευρώ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου Eurokinissi

Συνολική ρευστότητα 4,2 δισ. ευρώ χορήγησε στην αγορά κατά τους τελευταίους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε αναστολή καταβολής δόσεων δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου που προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αρωγός της προσπάθειας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν την δύσκολη περίοδο της κρίσης, στέκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει πριν από λίγο ότι έχει πραγματοποιηθεί αναστολή δανείων συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ με ταυτόχρονες νέες χορηγήσεις ύψους 4,2 δις. ευρώ.

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε ότι οι αναστολές δανείων ύψους 3 δις. ευρώ αφορούν στις επιχειρήσεις και 2 δις. ευρώ στους ιδιώτες και τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα εκτίμησε ότι το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία της χώρας θα είναι το τρίτο και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια κυρίως σε επιχειρήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ενώ συμμετέχει με χρηματοδοτήσεις 1,6 δισ. ευρώ στα κρατικά προγράμματα στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Είμαστε εντός του στόχου για νέες χορηγήσεις 6 δισ. ευρώ εντός της χρονιάς ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω κερδοφορίας, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,6% το 2019 από 13,7% το 2018. Τα αποτελέσματα της τράπεζας επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 0,7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενους στους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από την κρίση ο κ. Μεγάλου ανέφερε αυτόν του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της μεταποίησης, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού και της εστίασης.

Σε ότι αφορά στην στρατηγική του Ομίλου να μείωση τα κόκκινα δάνειά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τη χαρακτήρισε ως τη βασική πρόκληση της τράπεζας, ενώ στάθηκε στη συνεργασία με την Intrum που αποτέλεσε, όπως είπε, πρωτοπορία για τον κλάδο. Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ., από τις οποίας τα 5 δισ. αφορούν στο χαρτοφυλάκιο Vega και 2 δισ, στο χαρτοφυλάκιο Phoenix οι οποίες και οι δύο θα ενταχθούν στον Ηρακλή.

Χαντζηνικολάου: Ικανό να αντεπεξέλθει στην κρίση το τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, Γιώργο Χατζηνικολάου, το 2019 ήταν έτος ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό 1,9%. Για το τραπεζικό σύστημα ήταν έτος σταθεροποίησης, ενώ η πανδημία άλλαξε ριζικά το οικονομικό περιβάλλον καθώς εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του Ομίλου τόνισε ότι η παρούσα κρίση βρίσκει το τραπεζικό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και στάθηκε στη βοήθεια που υπάρχει στη μέτωπο της ρευστότητας από το ευρωπαϊκό σύστημα ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία.

Η Πειραιώς έχει κάνει ήδη χρήση της φθηνής ρευστότητας, που παρέχει η ΕΚΤ, αντλώντας μέσω προγραμμάτων μακροχρόνιας χρηματοδότησης ( TLTROs) 7 δισ. ευρώ. Κίνηση που βελτίωσε την κατανομή και το κόστος άντλησης ρευστότητας για την τράπεζα.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτείας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουμε, ανάφερε ο κ. Χαντζηνικολάου και πρόσθεσε ότι η ενισχυμένη βάση της Πειραιώς και τα κεφαλαιακά αποθέματα επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στην επείγουσα κατάσταση χρηματοδοτώντας τους πελάτες μας με έντονο αίσθημα ευθύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα