Χρέη πανδημίας: Μέχρι πότε μπορεί να ενταχθείτε στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων

Χρέη πανδημίας: Μέχρι πότε μπορεί να ενταχθείτε στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων
Φωτο αρχείου. Getty Images/iStockphoto

Παράταση "λόγω χαμηλής συμμετοχής" δόθηκε στη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Αφορά τους φορολογούμενους τα χρέη των οποίων "πάγωσαν" λόγω της πανδημίας.

Παράταση 26 ημερών, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών  στη ρύθμιση  των 36 – 72 δόσεων, καθώς φαίνεται ότι καταγράφεται ιδιαίτερα  χαμηλός ρυθμός αιτήσεων ένταξης μέχρι τώρα. Έτσι, ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021 πλέον παρατείνεται ως τις 26 Ιανουάριου 2022, καθώς μόλις 32.000 οφειλέτες  έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 820.000 φορολογούμενοι είχαν υποχρεώσεις, που «πάγωσαν» λόγω πανδημίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτοί  θα πρέπει έως τις 26 Ιανουαρίου   να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%).

Σημειώνεται ότι τα λεγόμενα «κορωνοχρέη»,  τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 ξεπερνούν  τα 2,6 δις. ευρώ

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση  των 36-72 δόσεων

Αναλυτικά οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει:

  • Η πρώτη δόση της ρύθμισης να καταβληθεί, με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ως τις 31 Ιανουαρίου 2022
  • Οι επιλογή για 36 δόσεις δεν προβλέπει τόκο
  • Οι 72 δόσεις, δηλαδή η αποπληρωμή χρεών σε 6 χρόνια, έχει ετήσια επιβάρυνση 2,5%.
  • Η καθυστέρηση καταβολής δόσης οδηγεί σε μηνιαία προσαύξηση 5%.
  • Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ για ως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για χρέη άνω των 1.000 ευρώ.
  • Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
  • Στη ρύθμιση εντάσσονται τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) αλλά και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
  • Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα ρυθμίσουν σε έως 36 άτοκες η σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα