Χρηματοδοτικό κενό 4,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα "βλέπει" ο Σόιμπλε

Χρηματοδοτικό κενό 4,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα "βλέπει" ο Σόιμπλε

Βουλευτής του CDU, αποκάλυψε τις σκέψεις τις εκτιμήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το "ελληνικό πρόβλημα". Αποκλείεται η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξής της θα είναι γύρω στα 4 με 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε τη Δευτέρα, βουλευτής και στέλεχος της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

"Με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για περίπου 4- 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Μπάρτλε, μεταφέροντας ενημέρωση του κ. Σόιμπλε, η οποία είχε προαγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων.

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση, αν και παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα, αρνήθηκε να μιλήσει για ακριβές ποσό.

"Ως το τέλος του 2014 έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μικρότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί, ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση η συμφωνημένη επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά προγράμματα βοήθειας.

"Από αυτά μπορεί να προκύψει μια επιπλέον ανάγκη το 2014. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, δεν μπορώ να δώσω αξιόπιστη πληροφόρηση".

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα σχόλια που έκανε ο Σόιμπλε σε συνεδρίαση της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, ο εκπρόσωπος της CDU σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε δήλωσε επίσης πως ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε ρητά οποιαδήποτε αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών από το μόνιμο ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε προκάλεσε πρόσφατα καταιγίδα λέγοντας σαφέστερα παρά ποτέ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, προχωρώντας περισσότερο απ' ό,τι είχε κάνει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network