Χρονιά κρίσης και το 2012

Η κρίση ήρθε και θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το 2012 σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Fitch που σημειώνει ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπισή της
- 13 Δεκεμβρίου 2011 18:48
Ανταπόκριση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση δημόσιου χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη μέσα από σταδιακές βελτιώσεις “βλέπει” η Fitch Ratings, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια “ολοκληρωμένη λύση”.
Σε έκθεση του οίκου, όπου σχολιάζονται τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σημειώνεται ότι υπάρχει πολιτική στήριξη για το ευρώ και πως τα κράτη-μέλη δημιουργούν το θεσμικό πλαίσιο για μια πιο βιώσιμη Ευρωζώνη και τελικά μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση.
Εκτιμάται ωστόσο ότι η κρίση θα συνεχιστεί σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ολόκληρο το 2012 και ενδεχομένως και στη συνέχεια, κάτι που θα ανατραπεί μόλις η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε πιο ευρεία οικονομική ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ το 2012 και 1,2% το 2013, ποσοστά που θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα “αν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση”.
Τα θετικά στοιχεία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής κατά τον οίκο Fitch είναι τα επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και οι αλλαγές στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει ότι, όπως και στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, υπάρχει ο κίνδυνος ελλιπούς εφαρμογής των αποφάσεων.