ΔΕΗ: Έρχονται έμμεσες αυξήσεις μισθών

ΔΕΗ: Έρχονται έμμεσες αυξήσεις μισθών

Αυξήσεις στους μισθούς της ΔΕΗ μέσω επιδομάτων. Τι περιλαμβάνει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αντιδρούν Σωματεία της ΔΕΗ

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ.

Η σύμβαση έχει τριετή διάρκεια (ως το 2018) και προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά η οποία σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

Το τροφείο είναι 6 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας φυσική παρουσία και χορηγείται όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ΔΕΗ δεσμεύεται επίσης «να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».

Προβλέπονται, τέλος, ειδικές παροχές για τους εργαζόμενους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office) που περιλαμβάνουν 4 ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Αντιδράσεις από Σωματεία της ΔΕΗ

Αντιδράσεις προκαλεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ από τέσσερα σωματεία της επιχείρησης, τα οποία θέτουν, μεταξύ άλλων, το ερώτημα γιατί υπεγράφη τώρα, ενώ επίκειται η αλλαγή από τη νέα κυβέρνηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενώ η προηγούμενη σύμβαση έληγε σε 9 μήνες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικού- Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Καταμετρητών και η Ένωση του προσωπικού Σταθμού Λαυρίου υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη νέα ΣΣΕ:

- Η όποια περικοπή μισθοδοσίας γίνει θα υπόκειται στην ελευθεριότητα της επιχείρησης.

- Δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών.

- Προβλέπει την καταβολή επιδόματος βάρδιας σε συνδικαλιστές, χωρίς φυσική παρουσία, ρύθμιση που χαρακτηρίζεται προκλητική.

- Αντίθετα για τους χρόνια πάσχοντες η καταβολή αυτού του επιδόματος επαφίεται στην καλή θέληση του γενικού διευθυντή.

- Δημιουργείται ηθικό ζήτημα με την πρόσθετη χρηματοδότηση 2 ευρώ τον μήνα προς τη ΓΕΝΟΠ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τη σύμβαση υπέγραψαν 13 από τα 24 Σωματεία της ΔΕΗ ενώ γίνεται, ακόμη, λόγος για μεθόδευση επιλέχθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες, τόσο της διοίκησης όσο και της ΓΕΝΟΠ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network