Δεκαετές ομόλογο: 2,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα με επιτόκιο 1,23%

Δεκαετές ομόλογο: 2,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα με επιτόκιο 1,23%
Το υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

"Η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου" τόνισε στην δήλωση του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών

Το ποσό των 2,5 δισ. άντλησε τελικά το δημόσιο από τις προσφορές που ξεπέρασαν στο κλείσιμο του βιβλίου προσφορών τα 18 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,23%.

Με βάση τα στοιχεία από τις έξι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale στην έκδοση συμμετείχαν επενδυτές υψηλής ποιότητας (τράπεζες, αμοιβαία, ασφαλιστικές) και μεγάλο μέρος των επενδυτών ήταν εκτός Ελλάδας.

Με την νέα έκδοση η Ελλάδα θα έχει δανειστεί από την αρχή του χρόνου το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο δανείστηκε 2,5 δισ. από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91 % στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%.

Από τα φετινά δάνεια εξαιρούνται τα 33,314 δισ. που δανείστηκε η Ελλάδα από το 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,35% που εκδόθηκε στις 21/1 για την επαναγορά χρέους έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση γίνεται κυρίως για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας εν όψει της συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και για ανανεώσει η Ελλάδα την παρουσία της στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο που αναμένεται να διαμορφώσει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,2% δηλαδή χαμηλότερο της αρχικής έκδοσης του Ιουνίου που είχε διαμορφώσει επιτόκιο 1,57% .

 Σταϊκούρας: Ιστορικό χαμηλό στο επιτόκιο δανεισμού

 “Η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου” τόνισε στην δήλωση του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας.

“Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών.

Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία” είπε ο υπουργός οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι από την δημοπρασία το δημόσιο , άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.

Σημείωσε επίσης ότι πολύ σημαντική ήταν η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης η οποία καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του.

“Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας” κατέληγε στην δήλωση του υπουργός οικονομικών .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version