“Δεν θα αναλάβω το φορτίο των νέων μέτρων”

“Δεν θα αναλάβω το φορτίο των νέων μέτρων”
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ EUROGROUP (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος όμως είπε ότι θα ληφθούν από μια νέα κυβέρνηση. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων. Βενιζέλος: "Δεν συζητάω κανένα άλλο σενάριο για το PSI"

Στις κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σχετικά με την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά δραματικούς τόνους.

Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του το απόγευμα της Δευτέρας χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την τρόικα “κρίσιμες και δύσκολες” και πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για υπεκφυγές.

“Αν καταγραφούν αποκλίσεις πρέπει να δούμε τι θα γίνει” είπε απαντώντας σε ερώτημα αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναλάβει ο ίδιος αυτό το φορτίο, αλλά “μια κυβέρνηση με νωπή εντολή”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολος για πολλούς λόγους και αναφέρθηκε και στις δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, λόγω των όσων συνέβησαν το τελευταίο τρίμηνο με την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα χρειάζονταν νέα μέτρα, αν είχαν εφαρμοστεί τα ήδη ληφθέντα, κάτι που δεν έγινε.

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το PSI

Τη Δευτέρα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι “κρίσιμες και δύσκολες” διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012.

“Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση” είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για την ανταλλαγή ομολόγων πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από λεπτά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των νέων ομολόγων, την ώρα που οι ιδιώτες εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το ποσοστό μείωσης του χρέους.

Ενδεικτικό της αγωνίας του κ. Βενιζέλου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η δήλωση του σχετικά με την έκβασή τους.

“Είμαι αισιόδοξος και δεν θέλω να συζητήσω κανένα άλλο σενάριο για το PSI”, είπε χαρακτηριστικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα