Δεύτερος σταθμός Πορτογαλία για την ευρωπαϊκή περιοδεία Τσακαλώτου

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

«Ευήκοα ώτα» στον Νότο αναζητά ο υπουργός Οικονομικών με το βλέμμα στα απαιτητικά ραντεβού με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε – Σε πλήρη εξέλιξη η ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, με βασική διεκδίκηση την ελάφρυνση χρέους

Η Πορτογαλία είναι ο δεύτερος σταθμός της εξαήμερης περιοδείας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη μισή Ευρώπη με στόχο να ενημερωθούν διεξοδικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις ελληνικές θέσεις, αλλά και να πειστούν να συναινέσουν στο αίτημα της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για σήμερα Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο. Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια του πρώτου ραντεβού που είχε στη Ρώμη, χθες Παρασκευή, ο υπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, η οποία, κατά γενική ομολογία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Οι προοπτικές εμφανίζονται θετικές και για τη σημερινή συνάντηση, δεδομένου ότι η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι δύο χώρες που στηρίζουν τις ελληνικές προσπάθειες κάθε φορά που οι χώρες του «αυστηρού» Βορρά αξιώνουν και κάτι νέο από την Αθήνα. Εκείνο ωστόσο που χρειάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι διαβεβαιώσεις από τις χώρες του Νότου για την ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων – και αιτημάτων – ενόψει των δύσκολων ραντεβού που θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη, σε Άμστερνταμ και Βερολίνο, με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, τα «όπλα» που μεταφέρει στις βαλίτσες της ευρωπαϊκής του περιοδείας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι ισχυρά, αφού για πρώτη φορά μπορεί να πείσει τους ομολόγους του για την έμπρακτη δέσμευση της Αθήνας να εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Όσο θα συνεχίζει να «οργώνει» τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εισέρχεται ολοένα και πιο βαθιά σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης. Άλλωστε… Κυριακή κοντή γιορτή πλέον, αφού, όπως επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν μάλιστα πως σε γενικές γραμμές η ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχουν στα χέρια τους από την περασμένη Δευτέρα οι δανειστές μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, η υπόθεση δεν θα είναι τόσο απλή, αφού ήδη οι ευρωπαϊκές πηγές ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση της πρότασης και εμπλουτισμό της με επιπλέον νούμερα και στοιχεία.

Ο χρόνος για την πρώτη αξιολόγηση έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο κ. Τσακαλώτος θα έχει πολλή δουλειά μέχρι τότε, προκειμένου να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι βασικά ελληνικά επιχειρήματα και να αποφευχθούν τα γνωστά σε όλους φαινόμενα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων – θρίλερ, με τα αδιέξοδα, τις εντάσεις και τα πάσης φύσεως εκβιαστικά διλήμματα…

SHARE:

24Media Network