Γερμανία: Η Ελλάδα να μην περιμένει καταβολή δόσης τον Απρίλιο

Berlin/ Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) und Bundesfinanzminister Wolfgang Schaeuble (CDU) sitzen am Freitag (02.12.11) in Berlin im Bundestag zusammen auf der Regierungbank. Merkel hielt zu Beginn der Debatte ihre Regierungserklaerung zum EU-Gipfel. (zu dapd-Text)
Foto: Michael Gottschalk/dapd
Berlin/ Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) und Bundesfinanzminister Wolfgang Schaeuble (CDU) sitzen am Freitag (02.12.11) in Berlin im Bundestag zusammen auf der Regierungbank. Merkel hielt zu Beginn der Debatte ihre Regierungserklaerung zum EU-Gipfel. (zu dapd-Text) Foto: Michael Gottschalk/dapd DAPD

Το Βερολίνο χαμηλώνει τον πήχη ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε. Σενάρια χρεοκοπίας από την Die Zeit

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μα περίπλοκη δiαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου", δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

"Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος".

Die Zeit: Σχέδιο σε περίπτωση χρεοκοπίας

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της.

"Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας", αναφέρεται στο άρθρο της "Die Zeit".

"Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία".

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

SHARE:

24Media Network