ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει στην Ελλάδα μία 'μακρά' περίοδο χάριτος

ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει στην Ελλάδα μία 'μακρά' περίοδο χάριτος

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λίγες μέρες μετά τη διατύπωση της πρότασης του Ταμείου, για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και χορήγηση "περιόδου χάριτος" έως το 2040

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη για γενναία ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κουρέματος.

Μιλώντας,  στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημόσιου Χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των δανείων, αλλά με την παραχώρηση μίας μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

«Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Υπενθυμίζεται, ότι η Wall Street Journal διέρρευσε την πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080, καθώς και χορήγηση "περιόδου χάριτος" έως το 2040. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητά, η χώρα μας να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Βασική πρόταση είναι η σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και έρχονται τώρα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ, με βάση και το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει την ατζέντα του Eurogroup

Σόιμπλε για πρόταση ΔΝΤ: Όσο είμαι υπουργός, πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα δεν υπάρχει

ΔΝΤ: Καμία πληρωμή από Ελλάδα προς ευρωζώνη μέχρι το 2040

SHARE:

24Media Network