ΔΝΤ: “Μαζεύεται” η παραοικονομία στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
ΔΝΤ: “Μαζεύεται” η παραοικονομία στην Ελλάδα
ISTOCK

Παρά την πρόοδο, οι ερευνητές του ∆ΝΤ τονίζουν ότι υπάρχουν ακόµη τεράστια περιθώρια για περαιτέρω μείωση της παραοικονοµίας.

Μείωση κατέγραψε η παραοικονομία στην Ελλάδα το διάστημα 2013-2021 καθώς περιορίστηκε από το 30% στο 16% του ΑΕΠ, σύμφωνα µε βάση ανάλυση του ∆ΝΤ. Οι βασικοί λόγοι για τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας εντοπίζονται στην ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών του φοροελεγκτικού μηχανισμού και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και στη συνολικότερη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ, για τη μείωση του μαύρου χρήματος πιθανόν λειτούργησε θετικά και η μείωση των φόρων, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% του ΑΕΠ.

Με βάση το ΔΝΤ η αύξηση κατά 10% της πρόσβασης στο διαδίκτυο συνδέεται κατά μέσο όρο με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες

Επίσης, η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, συνδέεται με μείωση τηε παραοικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες

Παράλληλα, η αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο μερίδιο των κατοίκων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, συνδέεται με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες

Η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που χρησιμοποίησαν ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για ηλεκτρονική αγορά συνδέεται με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι προφανές ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές και διαδικασίες έχου εισφέρει σημαντικά στην όλη προσπάθεια.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο, οι ερευνητές του ΔΝΤ τονίζουν ότι υπάρχουν ακόµη τεράστια περιθώρια για περαιτέρω µείωση της παραοικονοµίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων πάνω από το μέσο όρο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των ομολόγων της Ευρωζώνης, γεγονός που δείχνει ισχυρές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης.

Επιπλέον, υπάρχουν εκκρεμότητες σε ορισμένες πτυχές της ψηφιοποίησης, όπως η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, πιο ολοκληρωμένα συστήματα πληροφοριών μπορούν να ενισχύσουν την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, να διευκολύνουν την εγγραφή επιχειρήσεων και την απασχόληση και την πρόσβαση σε σχετικές δημόσιες υπηρεσίες και να ενσωματώσουν καλύτερα τους αυτοαπασχολούμενους στην “επίσημη” οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα