ΔΝΤ: Ζοφερές και αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας – Υποβάθμισε τις προβλέψεις για το 2023

ΔΝΤ: Ζοφερές και αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας – Υποβάθμισε τις προβλέψεις για το 2023
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο istock

"Καμπανάκι κινδύνου" για την παγκόσμια οικονομία από το ΔΝΤ. Υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 0,4 μονάδες για το 2022 και κατά 0,7 για το 2023 σε σύγκριση με αυτές του Απριλίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για τους επόμενους 18 μήνες, αφού προειδοποίησε ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι όλες σε στασιμότητα και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Τα προβλήματα στις ΗΠΑ, την Κίνα και την ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – την πρώτη από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι νέες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022 – μείωση κατά 0,4 μονάδες από τον Απρίλιο. Η επιβράδυνση προβλέπεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, οπότε η ανάπτυξη προβλέπεται τώρα να είναι 2,9% – 0,7 μονάδες χαμηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022 και κατά μόλις 0,5% το 2023 – μειώσεις 0,5 και 0,7 μονάδων. Το ΔΝΤ αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβραδύνει αισθητά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα είναι η πιο αδύναμη από τις οικονομίες της G7 το 2023.

“Η παγκόσμια οικονομία, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει όλο και πιο ζοφερές και αβέβαιες προοπτικές“, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.

“Ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, προκαλεί αυστηροποίηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν εν μέσω πανδημίας και lockdown, ενώ υπήρξαν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία“.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 προβλέπει παγκόσμιο πληθωρισμό 8,3%, ενώ η εκτίμησή του τον Απρίλιο ήταν στο 6,9%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο – όπου ο πληθωρισμός είναι τώρα σε τροχιά ανόδου κατά 2,7 μονάδες, στο 10,5% – και στην ευρωζώνη – με την αύξηση να είναι κατά 2,9 μονάδες στο 7,3% – ως μέρη όπου οι πιέσεις στο κόστος ζωής έχουν ενταθεί ιδιαίτερα.

Η ανάλυση των αναθεωρημένων προβλέψεων του WEO έδειξε υποβάθμιση της ανάπτυξης το 2022 κατά 0,8 μονάδες στις ΗΠΑ, κατά 0,9 μονάδες στη Γερμανία και κατά 1,1 μονάδες για την Κίνα. Το 2023, όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου, εκτός από τη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία – και οι δύο χώρες εξάγουν πετρέλαιο – αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν πιο αργά.

Μόνο η Ιαπωνία και ο Καναδάς από την ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών χωρών προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό άνω του 1% το επόμενο έτος, με το ΔΝΤ να προβλέπει επέκταση 1% στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, 0,8% στη Γερμανία και 0,7% στην Ιταλία.

Οι κίνδυνοι για περαιτέρω επιδείνωση

Ο Gourinchas δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο αδύναμες επιδόσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Μια ξαφνική διακοπή των ευρωπαϊκών ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.
  • Μια κρίση χρέους που θα προκληθεί από αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
  • Περαιτέρω επιδείνωσης της Covid-19 και lockdown στην Κίνα.
  • Κοινωνικές αναταραχές που προκαλούνται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
  • Εμπορικοί πόλεμοι και γεωπολιτικός κατακερματισμός.

“Σε ένα εύλογο εναλλακτικό σενάριο όπου κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους γίνονται πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω σε περίπου 2,6% φέτος και 2% το επόμενο έτος – ρυθμό ανάπτυξης στον οποίο έχει πέσει μόλις πέντε φορές από το 1970″, δήλωσε ο Gourinchas.

“Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ευρωζώνη θα βιώσουν σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος, με αρνητικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο”.

Πρώτη προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους φορείς χάραξης πολιτικής και υποστήριξε τις πρόσφατες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων.

“Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση θα επιδεινώσει τις δυσκολίες. Οι κεντρικές τράπεζες που έχουν ξεκινήσει την αυστηροποίηση θα πρέπει να παραμείνουν στην πορεία μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός“.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης στις πιο ευάλωτες ομάδες μέσω στοχευμένης στήριξης, δήλωσε ο Gourinchas, αλλά η βοήθεια θα πρέπει να πληρωθεί με υψηλότερους φόρους ή χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για να διασφαλιστεί ότι το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν θα γίνει δυσκολότερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα