Δύο νέοι πρόεδροι και ένας διευθύνων σύμβουλος, οι άμεσες αλλαγές στις τράπεζες

Δύο νέοι πρόεδροι και ένας διευθύνων σύμβουλος, οι άμεσες αλλαγές στις τράπεζες

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες άρχισε. Στόχος είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να έχει κλείσει το θέμα, με νέα πρόσωπα στις θέσεις προέδρου σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, καθώς και σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, στην Πειραιώς

Δύο νέοι πρόεδροι και ένας διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ο χορός της ολοκλήρωσης των Διοικητικών Συμβουλίων με νέα μέλη, θα πάρει αρκετό καιρό ακόμη.

Στο μεταξύ, εκτός από την Αlpha Bank που κάποια στιγμή θα ανοίξει κι εκείνη τα χαρτιά της για τις αντίστοιχες νέες θέσεις, ίσως με εσωτερική ανταλλαγή θέσεων και μετακίνηση, εκκρεμεί η ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου και στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το καλό είναι ότι είμαστε στην τελική ευθεία και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, θα έχει κλείσει το πρώτο μέτωπο των νέων επικεφαλής.

Ιδιαίτερο βάρος λαμβάνει υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, η χθεσινή διαβεβαίωση του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, συναντήθηκε χθες με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Παρουσία λοιπόν των εκπροσώπων των θεσμών (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), αλλά και της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέστησε σαφές ότι είναι θέμα πραγματικά λίγων ημερών, η εκλογή νέων διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα, στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που σέρνεται ήδη καιρό και θα έπρεπε βάσει του αρχικού σχεδιασμού να είχε ολοκληρωθεί, αλλά λόγω των προϋποθέσεων και των περιορισμών του ίδιου του Νόμου – και όχι λόγω κωλυσιεργίας- έχει προφανώς καθυστερήσει.

Οι διαδικασίες για τα νέα διοικητικά συμβούλια έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με “ζυμώσεις” ακόμη πιο πριν, αλλά πότε υπήρχε εμπλοκή του SSM ή των μεγαλομετόχων (όπως η υπόθεση- στόρυ στην Πειραιώς, με τον μεγαλοεπενδυτή Paulson), πότε δεν υπήρχε συμφωνία απόψεων, πότε οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια του νέου νόμου.

Θεωρητικά και...ξαφνικά, όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς και σε ένα πρώτο επίπεδο (Εθνικής και Πειραιώς) ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, χθεσινοβραδινές ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το φαβορί για τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς, που ακούει στο όνομα του Γιώργου Χατζηνικολάου, έχει ήδη κλείσει και άμεσα επίκειται να ανακοινωθεί, μετά την έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης, ένα ανοιχτό θέμα που που αναμένεται να επιλυθεί επίσης τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφορά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, που σήμερα έχει αναλάβει ο κ. Γ. Πουλόπουλος, παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Τράπεζας, και ένα από τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση. Αρμόδιο να αποφασίσει είναι το «παρασκηνιακό» - με την έννοια του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε σε προηγούμενες συνεδριάσεις -   πλέον Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς , που θα πρέπει, υπό την πίεση μάλιστα και της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση ( η εφαρμογή του νέου Νόμου στα ΔΣ των τραπεζών αποτελεί προαπαιτούμενο), να καταλήξει σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, μόνιμο, όχι προσωρινό.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδος, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει Διοικητικό Συμβούλιο για να επιλέξει νέο πρόεδρο στη θέση της κυρίας Λούκα Κατσέλη, από το short list που έχει ήδη στη διάθεσή της από την Eghon Zegner. Ενδιαφέρον για τη θέση έδειξαν πάνω από είκοσι έμπειρα στελέχη, εκ των οποίων και ορισμένοι γνωστοί Έλληνες τραπεζίτες. Η συνέχεια επί της “οθόνης” των προσεχών Διοικητικών Συμβουλίων…..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network