ΕΕ: ”Πράσινο φως” για τη δόση των 640 εκατ. από τα κέρδη ομολόγων

ΕΕ: ”Πράσινο φως” για τη δόση των 640 εκατ. από τα κέρδη ομολόγων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Eurokinissi

Η 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δίνει το πράσινο φώς για την δόση των 640 εκ ευρώ από τα κέρδη ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μικτή είναι η εικόνα των εκθέσεων της ΕΕ για την Ελλάδα, με αυτή που αφορά την 8η αξιολόγηση να είναι θετική και η γνώμη για τον προϋπολογισμό να ανησυχεί για το χρέος και την έκθεση για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια και την ανεργία.

Πάντως η 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δίνει το πράσινο φώς για την δόση των 640 εκ ευρώ από τα κέρδη ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιτροπή στην έκθεση της τονίζει ότι παρά την υγειονομική κρίση η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Τονίζει ωστόσο ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν το πρώτο μισό του χρόνου λόγω του κορονοϊού αφού έπρεπε να αντιμετωπιστούν πιο άμεσες προτεραιότητες. Παρόλα αυτά σημειώνει τους τελευταίους μήνες ότι οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε κάποιες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή δίνει τα εύσημα για την δέσμευση των ελληνικών αρχών και ζητά την προώθηση και ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ολοκλήρωση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Καταλήγοντας τονίζει ότι η θετική έκθεση για την 8η αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει την βάση για την έγκριση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που περιλαμβάνεται στην συμφωνία για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Προϋπολογισμός με προσοχή στα μέτρα στήριξης

Στην αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα είναι συμβατό με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου. Σε ότι αφορά έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει όπως η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θεωρεί ότι στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη απέναντι σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον.

Ωστόσο επαναλαμβάνει την σύσταση για τα μέτρα στήριξης. Τονίζει συγκεκριμένα ότι με δεδομένο το ύψος του δημοσίου χρέους προ κορονοϊού η Ελλάδα θα πρέπει βέβαια να συνεχίσει να παρέχει μέτρα στήριξης της οικονομίας της αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητά τους στην οικονομία και την κοινωνία και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόσει ανάλογα με τις συνθήκες.

Μεγάλες δημοσιονομικές ανωμαλίες

Στις συστάσεις με βάση το μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που εξετάζει τα διαρθρωτικά προβήματα των οικονομικών των κρατών μελών η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τεράστιες διαρθρωτικές ανωμαλίες.

Ειδικότερα τονίζει ως ανωμαλίες το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων, την υψηλή ανεργία και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την χαμηλή ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Ειδικότερα τις εξελίξεις σε τέσσερεις τομείς

Στο εξωτερικό τομέα και το ισοζύγιο τρεχουσών τονίζει ότι αναμένεται χειροτέρευση του ελλείμματος λόγω του πλήγματος που υπέστη ο τουρισμός.

Στο ιδιωτικό χρέος τονίζει ότι το 2019 συνέχισε την πτωτική του πορεία ενώ οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται. Το 2020 αναμένει νέα αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και πτώση στην τιμή των κατοικιών.

Στο δημόσιο χρεός σημειώνει ότι μετά την πτώση του 2019 στα 180% του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 200 % του ΑΕΠ. Επίσης ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει περιορισμένος σε ότι αφορά τις χορηγήσεις λόγω του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων.

Η ανεργία που ακολουθεί με αργή πορεία αποκλιμάκωσης τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ξανά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στα κείμενα τις επιτροπής και σε ότι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σημειώνεται σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά των υπολοίπων χωρών. Τούτο διότι το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τον ”δημόσιο τομέα” έχει μεγάλη μέση διάρκεια και χαμηλό περιθώριο κινδύνου.

Αναφέρεται πως πέρα από τις εγγυημένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα που ελήφθησαν το 2020 για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών σχετίζονται με την αφερεγγυότητα, με την αγορά ενέργειας, με τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας, με τα NPL, με τις δημόσιες επενδύσεις, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ψηφιακή διακυβέρνηση, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση και με το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εκτιμάται πως η ύφεση αναμένεται στο 9% το 2020. Η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 5% το 2021, αφήνοντας το ονομαστικό επίπεδο του ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 5,3% από ό, τι το 2019.

Συγχώνευση των αξιολογήσεων

Η Επιτροπή κάνει σαφές και πως αλλάζει ο τρόπος εποπτείας. Πλέον, θα ευθυγραμμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανακοινώσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης και της ενισχυμένης εποπτείας με το εξορθολογισμένο χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Από το φθινόπωρο του 2020, «η Επιτροπή θα δημοσιεύσει και δύο από τις τριμηνιαίες εκθέσεις για την Ελλάδα ως μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας στα πακέτα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα