Morgan Stanley: Εφιαλτικό σενάριο για ύφεση έως και 21,3% του ΑΕΠ

Morgan Stanley: Εφιαλτικό σενάριο για ύφεση έως και 21,3% του ΑΕΠ
Morgan Stanley shutterstock

Ύφεση η οποία στο "καλό" σενάριο θα φτάσει το 13,3% και στο κακό το 21,3% προβλέπει για την Ελλάδα, η Morgan Stanley ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ όπως και άλλων οικονομιών του Ευρωπαϊκού νότου δεν πρόκειται να καταγραφεί πριν το 2022 . Με αυτή την βάση, όπως εκτιμά, φέτος η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, έναντι 10,8% της Ευρωζώνη ενώ σε περίπτωση δεύτερου κύκλου ή επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3%, ενώ για την Ευρωζώνη η ύφεση θα φτάσει και το 19,3%. 

Ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει μπαίνει σε αυτήν την κρίση με ένα πολύ υψηλό απόθεμα χρέους -σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- και η M.S εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιφέρεια ωστόσο, το προφίλ χρέους της Ελλάδας έχει δύο σημαντικούς παράγοντες: 

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι δάνεια της ΕΕ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ενώ το κόστος χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 1,6% το 2019. Σύμφωνα με την εκτίμηση της M.S. το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί με ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,5% ετησίως και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. 

Ωστόσο, με το κόστος χρηματοδότησης να είναι στο 2,1%, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με το ονομαστικό ΑΕΠ στο 1,5%, η Ελλάδα θα απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Τώρα, ωστόσο, με το χρέος στο 200%, για να μειωθεί με σταθερό ρυθμό, απαιτούνται σημαντικά πλεονάσματα και “αξιοπρεπής” ανάπτυξη. Πάντως, όπως αναφέρει, η Ελλάδα σημείωσε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% τα τελευταία πέντε χρόνια, και πάνω από 4% τα δύο τελευταία. 

Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα προμηνύει μια αρνητική πορεία για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε από το 2017 σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, η ονομαστική ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1% ετησίως και 2% ετησίως τα τελευταία δύο. 

Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης προ Covid-19, η υψηλή επιβάρυνση του χρέους συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να “τρέχει” σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος, παρόλο που ήδη πριν από την κρίση η πολιτική πίεση για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% ήταν έντονη, υποδεικνύοντας το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων για την οικονομία.

Πάντως, επισημαίνει η M.S, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ενώ με την ένταξη στο νέο QE της EKT (PEPP) επωφελείται άμεσα αφαιρώντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα. 

Η Morgan Stanley σημειώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά σκαλοπάτια μακριά από την “επενδυτική βαθμίδα” με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν σταθερές προοπτικές. Προ πανδημίας πάντως η χώρα όδευε προς αυτό το ορόσημο. Σήμερα το υψηλότερο rating που έχει είναι το “ΒΒ”.

Ωστόσο, όπως τονίζει, αν και είναι σημαντικές για τους επενδυτές, οι αξιολογήσεις των οίκων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν μεγάλη σημασία καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο νέο QE της ΕΚΤ, κάτι που εξαλείφει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα