ΕΦΚΑ: Απέδωσε στον ΕΟΠΥΥ 4,7 δις ευρώ το 2017

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ EUROKINISSI

Για πρώτη φορά αποδόθηκαν όλα τα χρήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας - Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει και για το 2018, την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών που του αναλογούν

Για πρώτη φορά οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) απέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ το 100% των εισφορών που εισέπραξαν μέσα σε ένα οικονομικό έτος για λογαριασμό του, οι οποίες το 2017 ανήλθαν σε 4,77 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει και για το 2018, την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών που του αναλογούν για το έτος που διανύουμε. Οι εισφορές αυτές σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κοινωνικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα απόδοσης του συνόλου των εισφορών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για το 2018 αποφασίσθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις διευθύνσεις των υγειονομικών περιφερειών από 143,4 εκατ. ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 576,3 εκατ. ευρώ το 2016 και σε 744,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Το ποσό της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ προς το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το 2018. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η θετική πορεία των οικονομικών του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η πλεονασματική λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α. και η απόδοση του 100% των εισφορών που εισπράττονται για λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι καθοριστικής σημασίας στην πολιτική υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας που υλοποιεί η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «Η στήριξη του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αποδεικνύουν στην πράξη την άσκηση μίας πολιτικής με σαφές κοινωνικό πρόσημο, εντός του πλαισίου αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να εντείνει τις προσπάθειές της για την θεμελίωση και την ενίσχυση των δομών κοινωνικού κράτους με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο το επόμενο διάστημα».

SHARE:

24Media Network