ΕΦΚΑ: Μισθοί-πρόκληση στα golden boys του οργανισμού με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΕΦΚΑ: Μισθοί-πρόκληση στα golden boys του οργανισμού με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι μισθοί των μεγαλοστελεχών του ΕΦΚΑ αυξάνονται ενώ γι' αυτούς που θα προσληφθούν τώρα (εκτός ΑΣΕΠ) προβλέπονται επίσης πολύ μεγάλα ποσά. Ποια άλλα "διαμάντια" κρύβει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Από τη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ είχε δεχθεί πυρά για τους μισθούς που προέβλεπε για κάθε λογής “στέλεχος” του οργανισμού.

Οσοι όμως πίστευαν ότι ο Υπουργός Εργασίας θα υπαναχωρούσε, γελάστηκαν. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας καμία επίμαχη διάταξη. Και αυτό ενώ η πλειοψηφία των πολιτών δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα και με την αναρτηση του δικηγόρου-ειδικού Διονύση Τεμπονέρα ο μισθός του νυν επικεφαλής του ΕΦΚΑ μπορεί να διαμορφωθεί στα 8.134,56 ευρώ.

Ο μισθός αυτός, σύμφωνα με το νομοθέτημα, δεν μπορεί να υπολείπεται του μισθού των γενικών γραμματέων υπουργείου και να ξεπερνούν τις αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Οι νέοι γενικές διευθυντές οι οποίοι θα προέρχονται από την αγορά (αφού αγνοήθηκε ο ΑΣΕΠ) θα παίρνουν επίσης πάνω από 8000 ευρώ μηνιαία όπως και ο επικεφαλής της νεοσύστατης μονάδας εσωτερικών ερευνών.

Εκτός των παραπάνω το νομοθέτημα ορίζει την ίδρυση Μονοπρόσωπης Εταιρίας Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ η οποία είναι πολύ μεγάλη σε αξία. Ηδη πολλοί ιδιώτες έχουν εκφράσει το αγοτραστικό ενδιαφέρον τους. Τα στελέχη αυτής της Μονοπρόσωπης θα αμοίβονται με 4631 ευρώ το μήνα.

Είναι, δε, άγνωστο που θα καταλήξει η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, με ποιο τίμημα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Και άλλα από τα 27 άρθρα του νομοσχεδίου είναι εξόχως προβληματικά αφού ουσιαστικά αποτελούν τον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στο ασφαλιστικό όπως αυτός δοκιμάστηκε και απέτυχε στο εξωτερικό.

Επίσης, το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την πρόσληψη διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, ενέχει σοβαρά θέματα συνταγματικότητας. Κατά τους ειδικούς, παραβιάζει ξεκάθαρα το άρθρο 103 του Συντάγματος, που αντιμετωπίζει του δημοσίους υπαλλήλους ως εκτελεστές της θέλησης του κράτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα