Εγκρίθηκαν 9,3 εκατ. ευρώ για hotspots σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Migrants wait to be registered at a camp set up for migrants from Syria near Moria on the island of Lesbos.
Migrants wait to be registered at a camp set up for migrants from Syria near Moria on the island of Lesbos. EU/AFP SERVICES/ANGELOS TZORTZIN

Η χρηματοδότηση αφορά κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο και τη Σάμο. Σε πλήρη εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

Χρηματοδότηση ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hotspots σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενέκρινε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό αφορά στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο και τη Σάμο, νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots".

Σε πλήρη εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη με ειδική μέριμνα των ΕΔ έχουν μεταφερθεί στη Χίο 94 οικίσκοι και έχουν τοποθετηθεί πέριξ και εντός του παλαιού εργοστασίου ΒΙΑΛ, στην περιοχή ΧΑΛΚΙΟΣ. Παράλληλα, έχει περατωθεί η επισκευή της οροφής του εν λόγω εργοστασίου, η διαμόρφωση του χώρου και έχουν τοποθετηθεί κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης έχουν τοποθετηθεί 606 κρεβάτια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, η περάτωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες τσιμεντόστρωσης, οι εργασίες αποχέτευσης και η κατασκευή περίφραξης.

Στη Λέρο έχουν μεταφερθεί 87 οικίσκοι και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα 68 οικίες, στην περιοχή ΛΕΠΙΔΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή περίφραξης και η σύνδεση με ΟΤΕ.

Αντίστοιχα μεγάλα έργα είναι σε εξέλιξη στη Σάμο και στην Λέσβο. Ειδικότερα, στο βόρειο τμήμα του υφιστάμενου Κέντρου στην περιοχή Βαθύ εκτελούνται εργασίες επέκτασής του κατόπιν διαθέσεως 12 στρεμμάτων του παλαιού Πεδίου Βολής, από μηχανήματα του 79 ΤΜΧΕΘ.

Παράλληλα, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί (Στρατόπεδο ΠΑΡΑΔΕΛΗ) εκτελούνται χωματουργικές εργασίες με μηχανήματα του 98 ΤΜΧΕΘ, για διαμόρφωση του χώρου (4 επίπεδα) για μελλοντική τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων. Τα υφιστάμενα οικήματα είναι πλήρως λειτουργικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network