Είμαστε ακόμη στην αρχή

Είμαστε ακόμη στην αρχή

Η εργασία των τεχνικών κλιμακίων θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα. Αύριο ανοίγει το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Αναλυτικά τα θέματα που θα εξεταστούν, ανάμεσα τους και η πρόταση της ελληνικής πλευράς για λήψη δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα για χρηματοδότηση 100.000 κενών θέσεων εργασίας

Στην αρχή της βρίσκεται μετά από πέντε μέρες διαπραγματεύσεων η συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό των ετών 2018 και 2019 καθώς και για τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών, που συμμετείχε στην σημερινή πεντάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, τόνιζε ότι όλα τα θέματα παραπέμπονται ξανά σε επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ειδικότερα τα θέματα που θα εξεταστούν αφορούν

-Το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι οι μισοί Έλληνες απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου . Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία το ποσοστό αυτών που το πραγματικό ποσοστό όσων δεν πληρώνουν φό9ρους δεν ξεπερνά το 11-12%.

-Το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά γενναιόδωρο και το έλλειμμα του ασφαλιστικού φτάνει το 11% του ΑΕΠ . Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από λάθος σύγκριση στοιχείων.

-Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων 2% του ΑΕΠ που υποστηρίζει το ΔΝΤ για το 2019 καθώς και το είδος και το ποσό των αντιμέτρων που μπορεί να πάρει η Ελλάδα.

-Την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την λήψη δανείων 3 δις ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για την χρηματοδότηση 100.000 κενών θέσεων εργασίας. Στην τεχνική επεξεργασία θα εξεταστούν τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματος, αν για παράδειγμα θα βοηθήσει μακροχρόνια άνεργους, το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, και σε ποιες αναλογίες κτλ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο βλέπουν οι θεσμοί στα 700 εκ ευρώ, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να το "διαγράψουν" χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.

Η εργασία τω τεχνικών κλιμακίων θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα οπότε αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή των επικεφαλής των ομάδων με το οικονομικό επιτελείο.

Αύριο ανοίγει το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας με την παρουσία, εκτός της αρμοδίου υπουργού εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου, και του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρίτος γύρος

SHARE:

24Media Network