ΕΚΤ: Χαλάρωση των όρων δανεισμού των Ευρωτραπεζών

ΕΚΤ: Χαλάρωση των όρων δανεισμού των Ευρωτραπεζών

Διαβάστε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τις εγγυήσεις δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης. Άρση κυρώσεων λόγω ελλείμματος

Η τόνωση της ρευστότητας είναι το ζητούμενο για αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον απόηχο της ευθείας κριτικής που δέχθηκε από το ΔΝΤ για τους χειρισμούς της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, έκανε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι χαλάρωσε περαιτέρω τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τον δανεισμό σε τράπεζες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υποστηρίξει την οικονομία της περιοχής.

''Στις 20 Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε νέα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του τραπεζικού συστήματος σε επιχειρήσεις (αναχρηματοδότησης) του ευρωσυστήματος, με σκοπό να συνεχίσει να υποστηρίζει την παροχή πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες'', ανέφερε η τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, σε ανακοίνωσή της.

Άρση κυρώσεων

Στη συνεδρίαση του eco/fin της Παρασκευής, επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήραν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων λόγω υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Γερμανίας και της Βουλγαρίας, ακολουθώντας τις συστάσεις που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση ελήφθη επειδή το δημοσιονομικό έλλειμμα των δύο χωρών έχει πέσει και εκτιμάται ότι θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Πλέον η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας που ορίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, αφορά 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Βουλγαρία εκτός διαδικασίας βρίσκονται η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία. Η έναρξη της διαδικασίας αυτής σημαίνει ότι μία χώρα μπορεί να υποστεί οικονομικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου, εάν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.

SHARE:

24Media Network