Οι ασκήσεις “ισορροπίας” της ΕΚΤ για πληθωρισμό και δανεισμό

Οι ασκήσεις “ισορροπίας” της ΕΚΤ για πληθωρισμό και δανεισμό
Κριστίν Λαγκάρντ AP

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός "δείχνει" τα δόντια του έχοντας φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ΕΕ.

Το πότε και αν θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε άνοδο των επιτοκίων και στον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας σταθμίζουν οι αγορές αλλά και όσοι χαράσσουν τις πολιτικές δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο υψηλός πληθωρισμός που έφτασε στην Ευρωζώνη το 5%,  «κουρεύει» εισοδήματα και «ξυπνά» ιστορικά ανακλαστικά. Παράλληλα και εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για το αν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα αλλάξει ρότα και θα «σφίξει» τα λουριά της νομισματικής πολιτικής. ίσως και από την άνοιξη.

Πάντως το μήνυμα που εξέπεμψε χτες ήταν καθησυχαστικό. Ο πληθωρισμός θα «σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί σταδιακά κατά το 2022» τόνισε χτες η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στον Ρ/Σ France Inter.

Όπως είπε η αποκλιμάκωση θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφτεί, ωστόσο «θα πέσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, επίσης, προβλέπεται πτώση το 2023 και το 2024. «Οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται επ’ αόριστον και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν τελικά», σημείωσε.

Προσεκτικά με τα επιτόκια

Ερωτηθείσα για την πολιτική της για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά και δραστικά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικής οικονομικής κατάστασης.

Αυτό για κράτη όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλες «προκλήσεις» στις αγορές, με τα κόστη δανεισμού ήδη να ανεβαίνουν, ακούστηκε άκρως θετικά. Άλλωστε η χώρα «βολεύεται» στο μέτωπο του χρέους με τον πληθωρισμό, έστω κι αν βέβαια έχει επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα. Και βέβαια πέρα από το ότι το χρέος «πληθωρίζεται», τα χαμηλά επιτόκια αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων ρευστότητας της ΕΚΤ είναι άκρως σημαντικά για τη συγκράτηση του κόστους χρήματος, στοιχείου απαραίτητου για μια οικονομία, όπως η Ελληνική που αναζητά ρευστότητα  για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Φωνές στο εσωτερικό της ΕΚΤ

Βεβαίως, στο εσωτερικό της και ΕΚΤ υπάρχουν ισχυρές απόψεις που ζητούν και η «κάνουλα ρευστότητας» να σφίξει και τα επιτόκια να ανέβουν. Επίσης αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα λείψουν δύο μετριοπαθείς αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, είναι σαφές ότι η Κρ. Λαγκάρντ  για την ώρα δεν θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική και στα επιτόκια και στις αγορές ομολόγων, για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Και παράλληλα δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τις ανοικτές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τη Γαλλία όπου έρχονται και εκλογές.

H οικονομική φάση

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μια φάση πιο μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο δραστικά, όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», είπε χτες η Κρ. Λαγκάρντ σε σχέση με την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν  υψηλότερος στις ΗΠΑ και άρα οδήγησε στην αντίδραση της Fed. «Αλλά αρχίσαμε να αντιδρούμε και προφανώς είμαστε έτοιμοι, να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν το απαιτούν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα» έσπευσε, παράλληλα, να πει .

Στη συνέντευξη, η Λαγκάρντ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις της ευρωζώνης καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, που θεωρείται το κύριο σημείο αναφοράς για τον δανεισμό όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, ανέβηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019. «Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται» τόνισε, επίσης,  η Λαγκάρντ.

Στο φόντο αυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται , πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις της διοίκησης της ΕΚΤ στο τι θα αποφασιστεί στις 16 Μαρτίου σε σχέση κύρια τα προγράμματα παροχής ρευστότητας. Δηλαδή, με την περίοδο ισχύος του προγράμματος επανεπένδυσης του χαρτοφυλακίου του PEPP το οποίο μέχρι τις 31 Μαρτίου θα αγγίζει περίπου το 1,750 τρισ. ευρώ αλλά και τις εύρος του τακτικού προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα