ΕΚΤ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων – Προβληματισμός για τα “απόνερα” στην οικονομία

ΕΚΤ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων – Προβληματισμός για τα “απόνερα” στην οικονομία
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP / @Michael Probst

Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τον κύκλο της ανόδου.

Συνεχίζει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, καθώς στη νέα συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Στο φόντο αυτό, και την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης των δόσεων δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, έντονος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο η άνοδος των επιτοκίων θα σπρώξει στην “κόκκινη” ζώνη δάνεια αλλά και το κατά πόσο θα “φρενάρει” την ανάπτυξη.

«Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης είναι ανασταλτικός παράγοντας ζήτησης για δάνεια», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Alpha Bank, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους για να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους και να είναι πιο φειδωλές στη χρήση εργαλείων ρευστότητας λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Πάντως μετά από 6 διαδοχικές αυξήσεις, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε “πάγωμα” τωνκυμαινόμενων επιτοκίων, για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, που εκταμιεύθηκαν μέχρι 31/12/2022. Το επιτόκιο μετατρέπεται σε σταθερό το οποίο διαμορφώνεται με βάση το επιτόκιο αναφοράς (π.χ. Euribor) όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31/3/2023 με «έκπτωση» 20 μονάδες βάσης (δηλαδή 0,2%) συν το επιτοκιακό περιθώριο (spread) της κάθε τράπεζας, στο κάθε δάνειο.

Η FED

Στο μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η Fed άφησε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες μετά την αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχόμενη φορά στο 5% έως 5,25%.

Ο Πάουελ είπε πως δεν υπήρξε σήμερα απόφαση της Fed ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν υπάρχει αναφορά για επικείμενη νέα αύξηση.

Τόνισε ότι η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων θα λαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση για ένα μεγάλο διάστημα, με βάση τα νέα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρχουν και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.

«Πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να μην κάνουμε αρκετά με τον κίνδυνο να επιβραδύνουμε την οικονομική δραστηριότητα υπερβολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αισθανθήκαμε πως η σημερινή αύξηση και η αλλαγή στη διατύπωση της ανακοίνωσης ήταν η σωστή ισορροπία».

Σημείωσε ότι «θα είμαστε σε μία συνεχή διαδικασία για την αξιολόγηση του ενδεδειγμένου επιπέδου των επιτοκίων» και ότι η «η πολιτική είναι σφιχτή». Τα πραγματικά επιτόκια, είπε, είναι περίπου 2%, σημαντικά πάνω από τα ουδέτερο επιτόκιο.

Για τους μισθούς, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι εξακολουθούν να είναι σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που είναι συνεπές με πληθωρισμό 2%. «Η αγορά εργασίας είναι πολύ πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο… Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση του πληθωρισμού», είπε.

“Καμπανάκι” του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του Milken Institute Global Conference, προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν». «Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα»
επεσήμανε.

«Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά – πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε.

Το ΔΝΤ, τον προηγούμενο μήνα, προειδοποίησε ότι οι τραπεζικές αναταραχές θα αποτελέσουν πιθανότατα τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους. Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μήνυμα που έσπευσε να υπογραμμίσει εκ νέου η Κρ. Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα