Έκθεση: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις τις μεγαλύτερες πιστώσεις

Έκθεση: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις τις μεγαλύτερες πιστώσεις

Επτά δισ. δάνεισαν γερμανικές τράπεζες σε ελληνικές εταιρίες, σημειώνεται σε έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Ανησυχία της ΤΔΔ για τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών

Οι μεγαλύτερες πιστώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις προέρχονται από γερμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση τριμήνου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι πιστώσεις γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και είναι κατά 1 δισεκατομμύριο χαμηλότερες από ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012 τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να επιστρέφουν διστακτικά στην ελληνική αγορά το 2013 και το 2014 και χορήγησαν νέες πιστώσεις, κυρίως, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με την επιστροφή του κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit, οι διεθνείς τράπεζες απέσυραν από την χώρα συνολικά 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το Μάρτιο οι βρετανικές τράπεζες είχαν επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και οι ολλανδικές 2 δισ. την μεγαλύτερη μείωση επενδύσεων μέσα σε ένα μόλις χρόνο καταγράφει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε αμερικανικές τράπεζες: από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 2! Την ίδια στιγμή τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν παίζουν πλέον σχεδόν κανένα ρόλο στην ελληνική οικονομία, μιας και χορήγησαν πιστώσεις σε ελληνικές εταιρίες πολύ λιγότερες των 2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνουμε ότι μόλις το 2012 οι γαλλικές τράπεζες ήταν ο σημαντικότερος διεθνής πιστωτής για την Ελλάδα. Οι δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Credit Agricole διατηρούσαν επί σειρά ετών υποκαταστήματα στην Ελλάδα, τα οποία όμως έχουν στο μεταξύ πουλήσει.

Ανησυχία της ΤΔΔ για τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών

Στην έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκφράζει την ανησυχία της για τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών. Σε Τουρκία, Κίνα και Βραζιλία η χορήγηση δανείων έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό το πρώτο τρίμηνο του 2015 προειδοποιεί η «Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών» με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας. Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου νέος πρόεδρος της ΤΔΔ αναλαμβάνει για τρία χρόνια ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος διαδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ που συνταξιοδοτείται.

πηγή: deutsche welle

SHARE:

24Media Network