''Εκτοξεύτηκαν'' στα 400 εκατομμύρια οι εργολαβικές αποζημιώσεις

''Εκτοξεύτηκαν'' στα 400 εκατομμύρια οι εργολαβικές αποζημιώσεις

Με στόχο την επανεκκίνηση των έργων δίνονται ως προκαταβολή προετοιμασίας εργοταξίων 155 εκατομμύρια. Το βάρος των 400 εκ. αναλαμβάνει μονομερώς το Δημόσιο

Νέα κινητικότητα παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβων, η οποία εκδηλώνεται προς το παρόν ανεπισήμως, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν πως σύντομα θα ''κλειδώσει'' η συμφωνία για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, το τίμημα της συμφωνίας, που είχε προσδιοριστεί αρχικά σε ''μνημόνιο συναντίληψης'' κυβέρνησης και εργολάβων σε 280 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη.

Τότε ο υπουργός είχε εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία τη συμφωνία, λέγοντας ότι διαμορφώνεται με βάση το ''χαμηλότερο ή ίσο ποσό από αυτό που προτείνεται ανά περίπτωση από τον ανεξάρτητο μηχανικό''.

Τέσσερις μήνες μετά, στις διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν φαίνεται ότι εκτινάσσεται σε ποσά άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βάρος αυτού του ποσού αναλαμβάνει μονομερώς το Ελληνικό Δημόσιο, αναγνωρίζοντας εργολαβικές αξιώσεις συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για συμβατικές καθυστερήσεις έργων.

Η συμφωνία επανεκκίνησης, εφόσον ''δώσουν το πράσινο φως'' και οι τράπεζες, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των ξεχωριστών ιδιωτικών συμφωνητικών του Δημοσίου με κάθε μία από τις κοινοπραξίες.

Έναντι των 400 εκατ. αναμένεται να δοθούν στους εργολάβους άμεσα προκαταβολές συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ για να στηθεί σκηνικό ''προετοιμασίας των εργοταξίων''.

SHARE:

24Media Network