ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,3% του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο του 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,3% του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο του 2019
Χρηματιστήριο Eurokinissi

Άνοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ανάπτυξη 2,3%του ΑΕΠ καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με το δελτίο της στατιστικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,6%του ΑΕΠ. Παράλληλα στο ίδιο δελτίο η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί προς το πάνω και τα στοιχεία των δύο πρώτων τριμήνων.

Έτσι η χώρα εμφανίζεται να τρέχει με ρυθμό 2,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα (πάνω από την εκτίμηση για 2% που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός). Προκύπτει δε ότι η κορύφωση της ανοδικής πορείας ήταν το β’ τρίμηνο (ετήσιος ρυθμός 2,8%) και το τρίτο καταγράφεται ένα μικρό φρενάρισμα στο 2,3%.

Αναλυτικά, η στατιστική αρχή προχώρησε σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων των προηγούμενων τριμήνων:

  • Με βάση την προηγούμενη ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάπτυξης το  πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα.
  • Το β’ τρίμηνο η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Με τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα φτάνει το 2,1% και κινείται υψηλότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα