ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 13,5% σημείωσε το α’ πεντάμηνο εφέτος η αξία των ελληνικών εξαγωγών

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 13,5% σημείωσε το α’ πεντάμηνο εφέτος η αξία των ελληνικών εξαγωγών
Εξαγωγές λιμάνι Eurokinissi

Μεγάλη μείωση κατέγραψε η αξία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο πεντάμηνο του 2020 σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Μείωση 13,5% σημείωσε το α’ πεντάμηνο εφέτος η αξία των ελληνικών εξαγωγών- σε 12.165,8 εκατ. ευρώ έναντι 14.058,6 εκατ. ευρώ πέρυσι- λόγω της πανδημίας και του lockdown.

Η μεγαλύτερη μείωση στην αξία εξαγωγών- αποστολών παρουσιάζεται στα «Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.» κατά 39,8%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στα «Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» κατά 43,1%.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τη νέα πειραματική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις προσδοκίες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Με βάση την ίδια έρευνα, η συνολική αξία εξαγωγών των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά το διάστημα Μαρτίου- Μαΐου 2020 ανήλθε σε 6.283,9 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές:

Η συνολική αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων σε κάθε μία από τις οποίες η επιμέρους αξία εξαγωγών παρουσίασε μείωση μεγαλύτερη από 50% ανήλθε σε 977,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία εξαγωγών που αντιστοιχεί σε μείωση μικρότερη από 50% ανήλθε σε 2.292,8 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων σε κάθε μία από τις οποίες η επιμέρους αξία εξαγωγών παρουσίασε αύξηση ανήλθε σε 3.013,2 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες κατατάσσονται σε ΚΑΔ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, αποτελούν το 9,1% του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν το 7,6% του συνόλου των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν εξαγωγές αγαθών κατά τη χρονική περίοδο Μάρτιος- Μάιος 2019 και αντίστοιχα το 6,4% για το 2020. Η αξία των εξαγωγών αγαθών των επιχειρήσεων οι οποίες κατατάσσονται σε ΚΑΔ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, αποτελεί το 2,7% του συνόλου της αξίας εξαγωγών αγαθών.

Παράλληλα, η αξία των εξαγωγών αγαθών των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί το 2,3% και το 2,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών κατά τη χρονική περίοδο Μάρτιος- Μάιος 2019 και 2020, αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα