Έμμεσοι φόροι: Καμπανάκι για μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ από την αγορά

Επιχείρηση εστίασης
Επιχείρηση εστίασης EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Οι μειώσεις έμμεσων φόρων μπορεί να μην είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να έχουν ευεργετικές συνέπειες στην προσπάθεια ανάκαμψης, αλλά και τόνωσης των δημοσίων εσόδων.

Μειώσεις των έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ζητούν «κρίκοι» της αλυσίδας αξίας που σχετίζονται με την εστίαση κι όχι μόνο, ως βασικό εργαλείο ανάκτησης της χαμένης ζήτησης, στήριξης των δημοσίων εσόδων, αλλά και των ΜμΕ.

Αυτό τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχολιασμό των τελευταίων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού από την 85η ΔΕΘ. «Μειώσεις έμμεσων φόρων όπως του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τομείς όπως η ενέργεια και η εστίαση, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων ( πχ. τέλος επιτηδεύματος, ακατάσχετος λογαριασμός κ.α ) δεν έγινε καμία αναφορά από την κυβέρνηση» αναφέρει προσθέτοντας ότι «η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις θέσεις της προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα βοηθήσουν στην διάσωση των ΜμΕ της χώρας, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας. Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνονται στην διεθνή και εγχώρια οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας και των παρενεργειών που δημιούργησε, θεωρούμε ότι απαιτούνται πιο ουσιαστικά μέτρα ώστε η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας την επόμενη ημέρα να αφορά όλους.» Υπενθυμίζεται ότι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κατά την τελευταία Γενική του Συνέλευση, δια του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου είχε ζητήσει μείωση στο 11% του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ως μέτρο στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και αντιμετώπισης των προκλήσεων που εγείρονται μετά την πανδημία.

ADVERTISING

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν όψει χειμώνα ο κλάδος εστίασης, ένεκα και των μέτρων για την πρόσβασης σε κλειστούς χώρους των μη εμβολιασμένων πολιτών, αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες. Όπως τονίζεται οι αντοχές των επιχειρήσεων εστίασης έχουν μειωθεί με τη ΓΣΕΒΕΕ να υπολογίζει πως το 28,9% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 21,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.

Ο ΣΕΑΟΠ

Αντίστοιχα και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών ΣΕΑΟΠ, επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην διασφάλιση της σταθερότητας των σχετικών δημοσίων εσόδων, ώστε αυτά να επανέλθουν στα επίπεδα με το 2019 & το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΑΟΠ περιλαμβάνει στο δυναμικό του σήμερα 52 καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με προϊόντα αναγνωρισμένης ποιότητας και ακτινοβολίας και καλύπτει χωροταξικά όλη την Ελλάδα. Τα μέλη του, παράγουν και διακινούν το 70% των εμφιαλωμένων ποτών στην Ελλάδα ενώ εξάγουν το 85% των ελληνικών εξαγομένων ποτών.

Με βάση μάλιστα πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις από την τελική δαπάνη κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, προκύπτει ότι ο κλάδος συνεισφέρει €2,3 δισεκ. στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2019. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επίδραση στην απασχόληση που τελική ζήτηση αλκοολούχων ποτών, η οποία εκτιμάται σε 66 χιλ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Μείωση έμμεσων φόρων

Στο φόντο αυτό οι προτάσεις που κατέθεσε χτες ο ΣΕΑΟΠ έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Όπως τονίζει «για την στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης, ήδη έχει θεσμοθετηθεί αντίστοιχο μέτρο για τα μη αλκοολούχα και τον καφέ.

Ο ΣΕΑΟΠ κρίνοντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της εστίασης, υποστηρίζει την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, στο 13% εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, υποστηρίζει τη μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (από €25,50/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε €18,00) με σκοπό να επιταχύνει την ανάκαμψη της νόμιμης αγοράς με υγιή τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος πρώτων υλών και τις ανάγκες κεφαλαίου για την επαναλειτουργία της επιτόπιας κατανάλωσης και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο, ενώ η εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών θα έδινε άμεσα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν. Τέλος, ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει τη δυνατότητα ρύθμισής ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα Τελωνεία, σε δόσεις, και έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.»

Η πορεία των εσόδων

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Σύνδεσμο για το 1ο εξάμηνο του 2021, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. για την αλκοόλη και τα οινοπνευματώδη ποτά, καταγράφουν θετική μεταβολή +27,65 εκ.€ (+42,4% ), σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2020. Επιπλέον, όσον αφορά γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα) τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) καταγράφουν επίσης αύξηση κατά +23,6 εκ.€ (+17%) σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο εξάμηνο 2020 (που είχαν τεθεί σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown). Ειδικότερα για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών τα έσοδα από τους ΕΦΚ εμφανίζουν αύξηση κατά 12,65 εκ.€ σε σύγκριση με το 2020.

Έμμεσοι φόροι: Καμπανάκι για μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ από την αγορά

Υστέρηση εσόδων σε σχέση με το 2019 -18

Όπως τονίζει, ωστόσο, ο ΣΕΑΟΠ, «αν και παρουσιάζεται αύξηση στα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ συγκριτικά με το 2020, χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα ΕΦΚ είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 & του 2018 (-23,1% και -28,3% αντίστοιχα), λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιορισμών που επέβαλε (lockdown με ταυτόχρονο κλείσιμο της εστίασης).»

Έμμεσοι φόροι: Καμπανάκι για μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ από την αγορά

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φόροι, Φορολογία, ΦΠΑ, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network