Ένα βήμα πιο κοντά κυβέρνηση με τρόικα για τους πλειστηριασμούς

ΑΘΗΝΑ-Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.Στη φωτογραφία ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.Στη φωτογραφία ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων του ΥΠΑΝ με τρόικα υπό τον Γιάννη Στουρνάρα. Τι συζητήθηκε και ποια τα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων

Για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. "Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία", τόνισε.

Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα, αλλά, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, «μένει να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο».

Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και τρόικας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμη, στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, το θέμα είναι ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει και παραμένει αδιευκρίνιστο αν η νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς θα είναι τελικά μονομερής ενέργεια ή το αποτέλεσμα συμφωνίας.

Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network