Έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Energean Oil & Gas στην περιοχή των Ιωαννίνων

Έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Energean Oil & Gas στην περιοχή των Ιωαννίνων

Στα Ιωάννινα τα πρώτα συνεργεία γεωλόγων, γεωφυσικών και ειδικών επιστημόνων της Energean Oil & Gas

Τα πρώτα συνεργεία γεωλόγων, γεωφυσικών και ειδικών επιστημόνων της Energean Oil & Gas βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και αφού οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, στην ύπαιθρο της περιοχής παραχώρησης «Ιωάννινα», στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Του Χρήστου Καζάκου

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία και παράλληλα δόθηκαν λεπτομέρειες για το είδος των ερευνών που ξεκίνησαν, την κατάθεση της πρώτης περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και τα επόμενα βήματα:

-Ειδικότερα, συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές. Μαζί τους ταξίδεψαν και εκπρόσωποι εταιριών πραγματοποίησης γεωφυσικών ερευνών καθώς και ειδικός σύμβουλος της εταιρίας προκειμένου να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το έργο. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα επαναληφθεί και με άλλες εταιρίες οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνισθούν για την εκτέλεση του έργου.

Διαβάστε ακόμα: Καμία κατεδάφιση στην παραλία Λουτρακίου μέχρι και το καλοκαίρι

-Τα συνεργεία προχώρησαν, επίσης, στη δειγματοληψία δειγμάτων πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής. Λήφθηκαν επίσης δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές της Δραγοψάς και των Μπαουσιών, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.

-Παράλληλα, ξεκίνησε και η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν (ταμιευτήρες) το πετρέλαιο στο υπέδαφος. Οι μελέτες ταμιευτήρων περιλαμβάνουν υπαίθριες ειδικές έρευνες και λήψεις δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις σε ειδικά εργαστήρια σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς στόχος της Energean είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη σε δημιουργία τεχνογνωσίας για τη χώρα μας.

-Με την περαιτέρω βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει και η εκτέλεση του ειδικού προγράμματος αεροβαρυτομετρικών και αερομαγνητικών ερευνών υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του υπεδάφους της περιοχής της Ηπείρου και θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργασία Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

-Οι συγκεκριμένες εργασίες έρχονται σε συνέχεια της έρευνας που εκκίνησε η Energean μετά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της περιοχής με την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο και η οποία περιλάμβανε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών.

-Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο νόμο, κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη βασική περιβαλλοντική μελέτη (baseline) στην οποία αποτυπώνεται και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής παραχώρησης.

Διαβάστε ακόμα: Απάντηση για τα ανοιχτά και κλειστά σχολεία έδωσε ο δήμος Ιωαννιτών

Πηγή: Inagreece

SHARE: