Ενεργά στρατόπεδα στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίδραση του υπ. Εθ. Άμυνας

Ενεργά στρατόπεδα στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίδραση του υπ. Εθ. Άμυνας

Νέα κόντρα, τώρα για τα στρατόπεδα: Απαλοιφή των ανενεργών από το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει το υπ. Εθνικής Άμυνας, για ξεπούλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει εφεξής να λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών της Εθνικής Άμυνας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση στρατοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

«Τα Γενικά Επιτελεία ενημερώθηκαν από το ΦΕΚ»

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου, γίνεται γνωστό ότι τον περασμένο Απρίλιο η Διϋπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011 τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.

«Σε κάθε περίπτωση τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων», κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ενημερώνει ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ». Ωστόσο «ο υπόψη έλεγχος καθίσταται δυσχερής καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».

Επιστολές σε ΤΑΙΠΕΔ και υπουργό Οικονομικών

«Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά το ΥΠΕΘΑ δια του ΓΕΣ έχει ήδη αποστείλει επιστολές, από την 18η Αυγούστου 2014, προς το ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ακίνητα που έχει διαπιστωθεί ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΘΑ και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ αιτείται από το ΤΑΙΠΕΔ την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του», υπογραμμίζει ο υφυπουργός και ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει παράλληλα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Φορέων του Δημοσίου και δη Υπουργείου, να μεριμνήσει για τη διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα ακινήτων (ΦΕΚ 1020/Β/25 Απρ. 13)».

"Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ"

«Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας», αναφέρει επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος και εκτιμά ότι εφ΄ όσον το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τα αναφερόμενα δεν θα υπάρξει πρόβλημα πλέον.

Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας

Ως προς το στρατόπεδο στη Ρόδο, με άλλο έγγραφό του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνει γνωστό ότι και στην περίπτωση αυτή το ΓΕΣ και το υπουργείο δεν είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση και γι΄ αυτό απέστειλαν επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς και στα εν ισχύ αμυντικά σχέδια και ότι εντός αυτού στεγάζεται Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Με την επιστολή το υπουργείο και ΓΕΣ ζητούν την απαλοιφή από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, του συνόλου της έκτασης του υπόψη ακινήτου και ζητούν επίσης στο εξής να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου», έχουν τονίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα.

Εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ

Διευκρινίσεις έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή δημοσιεύματα, για το Ναυτικό Οχυρό στο ακίνητο στην Κασσιώπη της Κέρκυρας. Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, τα εξής:

«Για τη μετεγκατάσταση του υφιστάμενου Ναυτικού Οχυρού έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για την ανάληψη από κοινού ενεργειών, ώστε αυτό να μετακινηθεί σε άλλο σημείο εντός του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, που υπεδείχθη από το ΓΕΝ ως το πλέον κατάλληλο. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε, ύστερα από έγκριση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, στην 43η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου, 2012 και προβλέπει την κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, με δαπάνες του ΤΑΙΠΕΔ, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο την απρόσκοπτη επιχειρησιακή τους λειτουργία και την άψογη εξυπηρέτηση της εθνικής ασφάλειας.

Επίσης, για τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα 60/14.05.2013 (ΦΕΚ Α111). Ειδικότερα, στην παρ. 2 του αρ. 1 του ΠΔ60/2013 αναφέρεται ότι «Το κόστος της διαμόρφωσης της νέας θέσης του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου, της κατασκευής εντός της Απαγορευμένης Ζώνης αυτού των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 190 τμ και λοιπών υποδομών, καθώς και της μετεγκατάστασης του συνόλου του εξοπλισμού στη νέα θέση, θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή επιχειρησιακή δράση και λειτουργία του Ναυτικού Οχυρού.

Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά δεδομένου ότι το θέμα της μετεγκατάστασης του Ναυτικού Οχυρού έχει συζητηθεί στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ. Η συζήτηση για ανύπαρκτα θέματα, αποπροσανατολίζει τον δημόσιο διάλογο και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για τον ρόλο και τις αρχές λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ».

SHARE:

24Media Network